Om tirsdagen kiggede minkavler Peter Brinkmann Nielsen frem mod at få fritestet sin farm og få lov at beholde avlsdyrene. Dagen efter blev lyset for fremtidig minkavl slukket og aflivningen begyndte den efterfølgende morgen.
De sidste dage har været noget af en rutsjebanetur for minkavler Peter Brinkmann Nielsen, der driver Minkfarmen Norden ved Løkken i Vendsyssel.
- Tirsdag fik vi at vide, at kun 40 farme kunne forvente at blive fritestede, men at vi var en af dem, og dermed formentlig også kunne få lov til at beholde vores avlsdyr. Det varede så kun til onsdag ved 16-tiden, hvor man valgte at lukke erhvervet. For det er reelt det, man gør, fortalte den nordjyske minkavler dagen efter, at statsminister Mette Frederiksen havde bebudet en aflivning af samtlige danske mink.
Morgenen efter pressemødet satte Peter Brinkmann Nielsen sine fem medarbejdere i gang med aflivningen af de cirka 21.000 mink, der var tilbage på farmen.
- Onsdag aften ringede jeg til Fødevarestyrelsen og sagde, at vi gik i gang klokken 7 næste morgen. I første omgang kunne det ikke lade sig gøre, men jeg sagde, at de bare havde af at være her, hvis de ville holde opsyn med os, for vi gik under alle omstændigheder i gang. Det skal overstås hurtigst muligt. Så der sad alligevel en fra Fødevarestyrelsen ude i sin bil klokken 7, fortæller Peter Brinkmann Nielsen.
Brød sammen
Farmens to aflivningskasser havde allerede været i gang ugen forinden, da man valgte at slå besætningen ned på Minkfarmen Nordens mindre produktionsfarm uden avlsdyr. Her blev der aflivet 4.000 mink.
Det var dog noget helt andet, da aflivningen gik i gang på hovedfarmen.
- Jeg brød sammen, da de startede, fortæller Peter Brinkmann Nielsen.
- Vores mulighed for en fremtid var, hvis vi kunne få lov til at beholde avlsdyrene. Så måtte hele familien gå i isolation, hvis det var det, der skulle til. Nu kommer vi ikke i gang igen, siger Peter Brinkmann Nielsen, der hurtigt tog konsekvensen, da besætningen blev ramt af corona i september.
- Jeg sendte alle folkene hjem og passede selv det hele, indtil både jeg og minkene var ovre sygdommen, fortæller han.
Slut med dansk minkavl
Mens fremtiden på Minkfarmen Norden definitivt er slukket, forventer Peter Brinkmann Nielsen heller ikke at se andre kollegaer komme i gang med minkproduktion igen.
- Det lyder jo ikke til, at der bliver givet lov til at sætte avlsdyr ind næste år, og når Holland lukker for minkavl næste år og Polen gør det samme om et år, kan jeg ikke se, hvor eventuelle avlsdyr skulle komme fra. Derfor tror jeg heller ikke på, at der er noget, der hedder minkavl i Danmark, når det her er overstået.
For mange måske’er
For Peter Brinkmann Nielsen hersker der ingen tvivl om, at folkesundheden kommer i første række. Han er dog ked af måden, det hele er foregået på.
- Det skal ikke være vores skyld, at folkesundheden kommer i fare. Derfor gør vi også, som vi får besked på. Men jeg føler stadig, at vi er blevet trådt på, og at der er alt for mange måske’er i det her. Måske kan virussen mutere, måske kan det udvikle sig til en ny pandemi. Men man ved ikke noget. Det er der, jeg har svært ved at se fornuften, fortæller han.
- Og så føler jeg bare, at vi er blevet kørt rundt i manegen og er blevet holdt for nar. Man kunne lige så godt have givet den her melding 1. oktober i stedet for at begynde at snakke om, at vi måske kunne blive fritestet. Det har virkelig været hårdt at gå rundt i uvished.
100.000 mink venter
Da aflivningen var overstået på Minkfarmen Norden, tog Peter Brinkmann Nielsen og medarbejderne videre til en kammerat, der skulle have aflivet 100.000 mink.
Mens han selv er rystet over at skulle vinke farvel til den farm, han har været med til at bygge op over de sidste fire år, er Peter Brinkmann Nielsen endnu mere ked af det på andre kollegers vegne.
- Jeg har arbejdet med mink, siden jeg var 13 år, men kommer ikke fra en minkfamilie. Det er hårdt nok for mig at se det, jeg troede skulle være mit liv de næste mange år, blive lukket ned. Derfor tør jeg næsten ikke tænke på, hvordan de har det på de farme, der er blevet drevet gennem flere generationer og har 35 års avlsarbejde bag sig. Det er helt forfærdeligt.
Landbruget er truet
Mens meget tyder på, at minkproduktion i Danmark snart er fortid, ser Peter Brinkmann Nielsen med bekymring på det øvrige landbrugserhverv.
- Jeg kan ikke lade være med at tænke på, hvem det mon går ud over næste gang. Hvad sker der, hvis der kommer afrikansk svinepest til landet? Er det så også slut med svineproduktion? Og hvilke konsekvenser kan fugleinfluenza få. Jeg synes at landbruget er truet.
- Jeg kan ikke lade være med at tænke på, hvem det mon går ud over næste gang. Hvad sker der, hvis der kommer afrikansk svinepest til landet? Er det så også slut med svineproduktion? Og hvilke konsekvenser kan fugleinfluenza få. Jeg synes at landbruget er truet.
Minkavler Peter Brinkmann Nielsen, Løkken