Dis og finregn klæder de falmende træer i et gråt tæppe af efterår. Ungerne vil hellere se på skærmen, end de vil trække i tøjet og komme ud, for hvad skal man lave? Jo, i denne tid skal man samle kastanjer.
De fleste børn i Danmark har samlet kastanjer og lavet fantasifulde fabeldyr med tændstikker og piberensere. Det er dog ikke alle, der ved, at kastanjen vi bruger til kastanjedyr, er en hestekastanje, og at der også findes en anden sort. Den ægte kastanje.
De to sorter af kastanje kan forveksles, men kigger man efter de meget tætsiddende pigge og en lille spids på selve kastanjen, er man godt hjulpet.
Kastanjetræet med de ægte kastanjer har aflange blade med savtakket kant. Træet kan – under de rette vækstbetingelser – blive ret stort, faktisk op til 20 meter højt. Den ægte kastanje stammer, ligesom hestekastanje, fra Sydeuropa og er indført som prydtræ. Derfor findes træet ofte i parker, haver og lignende.
De fleste kender udtrykket »at rage kastanjerne ud af ilden«. Det betyder at hjælpe sig selv eller andre ud af en vanskelig situation uden at komme til skade. Dette udtryk henviser til, at man har ristet kastanjer i eller over åben ild, og at man let kan komme til at brænde fingrene under tilberedningen.
Ægte kastanjer er en delikatesse og har i Sydeuropa været brugt, som vi bruger kartofler herhjemme. Faktisk er kastanje en nød, men i modsætning til andre nødder, så har kastanje et højt indhold af kostfibre og et lavere fedtindhold. Derudover indeholder de blandt andet vitamin B6, thiamin og magnesium.
De ægte kastanjer smager fantastisk, hvis de ridses i toppen og ristes på bål efter i ovnen. Salt og en god klat smør fuldender oplevelsen. Man kan også lave dem til en puré eller bare slippe fantasien fri.
Kom ud i efteråret og find kastanjer.