25 års guldkorn til marken

Siden det første kursus blev afholdt i 1995, har planteavlerne Steen Jessen, Arne Larsen og Hans Banke troligt gennempløjet programmet hvert år, og endnu ikke fundet det for let til ikke at deltage. Sammen med kursusleder og planteavlskonsulent Kirsten Larsen kan de i år fejre jubilæum.

 I 25 år har de fulgtes ad, når kurset »Guldkorn til marken« er blevet afholdt en gang årligt siden den spæde start i 1995. Ved roret var dengang - og i dag er det fortsat - planteavlskonsulent hos Centrovice, Kirsten Larsen.

- Kurset blev udviklet hos det, vi i dag kender som Seges, og hvor jeg og en del af de øvrige medarbejdere, havde fået til opgave at udarbejde kursusmaterialet. Da jeg kort efter valgte at opsige min stilling og i stedet blev ansat på Agrogården i Ringe som planteavlskonsulent, var det nærliggende, at jeg tog kurset med mig og introducerede det for de landmænd, der var tilknyttet min nye arbejdsplads, fortæller planteavlskonsulenten.

Kun Centrovice har holdt ved

- I dag er det kun os her hos Centrovice, der har holdt ved at udbyde kurset. Dengang i 1995 var der mange landbrugscentre rundt i landet, der havde det på kursuslisten. Vi har udbygget succesen, siger Kirsten Larsen.

Hun bakkes op af de tre landmænd, der har været med hvert eneste år og ikke har misset en eneste kursus i kursusrækken.

- Førte gang vi mødtes, var 22. november 1995, fortæller Hans Banke fra Vittinge ved Nr. Broby og bladrer i den allerførste kursusmappe, der blev udleveret.

- Den gang varede kurset fem dage. I dag er det kun tre, siger han og begrunder sin deltagelse med, at han for 25 år siden så tilbuddet om kurset slået op – formentlig i LandbrugFyn.

- Ja, det var annonceret i avisen, istemmer Steen Jessen fra Fåborg, der sammen med Arne Larsen fra Sø Søby ved Assens også kan tilslutte sig blandt 25 års jubilarerne til kurset.

Gode emner

- Det vandt også, at det var nogle gode emner, og at Kirsten lavede god reklame for det, husker Arne Larsen, der stadig hvert år kigger programmet igennem, inden han bestemmer sig for, om der skal deltages endnu et år.

- Der skal være noget at komme efter. Vi skal komme hjem med noget viden. Det er ikke kun socialt, selvom det også har stor værdi, siger han.

De to andre nikker enigt.

- Dengang i begyndelsen var det meget selvstændige øvelser, vi var igennem. Blandt andet beregninger af maskinomkostninger, der gav os et godt indblik i vores egen maskinøkonomi. I dag er det mere små kortere indlæg, og der er flere af dem, siger Steen Jessen.

Bedre økonomi i planteavlen

Kirsten Larsen tilføjer, at hele kurset både dengang og i dag er bygget op på, hvordan man får bedre økonomi i planteavlen.

- Det er altid det, vi har for øje. Så har vi forskellige emner ind over. Flere indlæg, der måske fungerer som en form for appetitvækkere. Så kan I selv gå hjem og regne på de forskellige scenarier, siger hun henvendt til de tre landmænd, der samstemmer og roser udviklingen.

- Jeg synes emnerne følger med tiden. Den gang var det som sagt meget maskinøkonomi, hvor det helt store oppe i tiden var maskinfællesskaber. I dag er der mere politik inde over, fornemmer Steen Jessen.

En stor erfagruppe

- Og så må vi alligevel ikke underkende det sociale aspekt, der er i at mødes så stor en flok på kryds og tværs. Det er en stor erfagruppe, siger Arne Larsen.

- Ja, vi får vendt nogle ting, spurgt ind til, hvordan andre gør og får bekræftet eller afkræftet egne ideer. Det er meget værd, siger Hans Banke.

Kirsten Larsen opsummerer, at der altid er emner, der hidrører aktuelt i marken, ligesom økonomi og politik er uundgåelige emner.

- Men også personlige kompetencer er vi inde over, så det spænder vidt, siger Centrovice-konsulenten, der altid bestemmer programmets indhold sammen med en mindre gruppe af de landmænd, der deltager.

- Det giver langt de bedste emner. Landmændene selv er jo dem, der ved, hvad der rører sig og hvad det er, de går og tumler med. Så det er vi meget lydhøre overfor, når vi begynder planlægningen lige efter sommerferien, lyder det fra kursuslederen.

Aktuelt om planteværn og personlig effektivitet

- I år har vi for eksempel aktuelt om planteværn med landskonsulent Ghita Cordsen. Desuden berøres maskinøkonomi og maskinstrategi, og deltagerne bliver præsenteret for de nyeste såmaskiner, samt får et indblik i, hvad personlig effektivitet vil sige, og hvordan det vedkommer den enkelte, lover Kirsten Larsen.

Kurset »Guldkorn til marken« afholdes over tre dage, og det tilstræbes, at der er omkring 30 på hver af de to hold, der er planlagt i begyndelsen af januar.

- Vi forventer at blive ved med at komme på kurset mange år endnu, og nyder at se både kendte og nye ansigter, lyder det fra alle tre landmænd og deres kursusleder.

- Kommer der nye med, bidrager de jo hver gang med nye synspunkter og nye måder at gøre tingene på. Det får vi meget ud af, siger Hans Banke.

Guldkorn til marken

Kurset for planteavlere har Centrovice nu afholdt i 25 år i træk med planteavlskonsulent Kirsten Larsen som kursusleder

»Guldkorn til marken« er et tre dages kursus med en overnatning

Første kursus i 2020 afholdes den 6., 9. og 10. januar henholdsvis i Centrovice’s lokaler og på Dalum Landbrugsskole

Næste kursus afholdes den 20., 23. og 24. januar de samme steder

Læs også