All-in på no-till
Landmand og minkavler Christian Bramsen overvejer ny såmaskine til direkte såning, men hans egen Väderstad Rapid har også fungeret, så længe der ikke er voldsomme afgrøderester.

Landmand Christian Bramsens nuværende såsæt: Fendt 926 og Väderstad Rapid, som han i efteråret 2018 anvendte til at etablere 45 hektar efterafgrødeblanding direkte i rapsstub. Fotos: Majbritt Rytter Christensen
- Vi er godt med og har i ugens løb sået 40 hektar raps, fortæller landmand Christian Bramsen, Lauritzminde nær Sønder Stenderup sydøst for Kolding, fredag eftermiddag, og fortsætter:
- Det har været en fin høst i år, og vi har opnået gode udbytter. Blandt andet har vinterbyggen givet 8,7 tons i renvare, og i Kalmarhveden til fremavl har vi nået lige knap 12 tons, så det er meget tilfredsstillende.
Sjette generation på gården
Christian Bramsen er sjette generation på gården, og han driver 225 hektar med traditionelle kornafgrøder ved siden af sin minkfarm med 3.500 avlstæver.
- Planteavlen er min store interesse, nærmest en slags hobby jeg dyrker ved siden af hovedforretningen som pelsdyravler, fortæller han.
- Derfor tager vi det stille og roligt her i høsten og nyder det i stedet for at gå og stresse over det.
Let overgang til direkte såning
På ejendommen, som Christian Bramsen overtog efter sine forældre i 1992, har man i årevis efterladt afgrøderester, og al kørsel foregår i plejespor for at opbygge jordstrukturen bedst muligt.
- Jorden er i princippet helt klar til at overgå til conservation agriculture, fortæller han. Og han er da også allerede i fuld gang med at afprøve dyrkningsformen.
Store mængder afgrøderester en udfordring
- Jeg såede i efteråret 2018 alle mine efterafgrøder direkte med min egen Väderstad Rapid, i alt 45 hektar Terra Gold-blanding fra FRDK. Det er faktisk gået over al forventning. Dens eneste problem er, at den kommer lidt til kort, hvis der er for stor en mængde afgrøderester, men med et par forudgående striglinger af marken, så halmmængden kommer ned på et acceptabelt niveau, går det, forklarer han.
- De mere specialiserede no-till-såmaskiner fra Weaving og SLY er netop designet til at kunne skære sig igennem en kraftig stub og store mængder halmrester, og derfor er det en investering at overveje, hvis man som jeg ønsker at overgå helt til direkte såning, vurderer Christian Bramsen og tilføjer:
- De skråtstillede skiveskær på disse såmaskiner gør, at begge skærer sig meget lettere gennem selv kraftige afgrøderester end en all-round-såmaskine, som for eksempel min Väderstad Rapid, kan klare, da denne er monteret med lodrette skiveskær.
Han har benyttet sig af muligheden for at få afprøvet såmaskinen fra Weaving.
- Den har kørt her i 2018, på 6 hektar i en tremeters lifthængt udgave, og i 2019 på 40 hektar i den nye seksmeters udgave, hvor såaggregatet er placeret midt under maskinen i stedet for bagpå, og det eneste man kan se efter en overkørsel i marken, er de svagt synlige riller, hvor de skråtstillede skiveskær har placeret frøene.
Græsudkrudt ingen hindring
Problematikken om græs- og rodukrudt, som er en af de ting man skal være opmærksom på ved overgang til direkte såning, bekymrer ham ikke.
- Her på ejendommen er det ikke noget, vi nogensinde har været særligt plagede af, og i forvejen har jeg ikke sprøjtet med Kerb de seneste ti år, så det er et middel, jeg under alle omstændigheder vil have i baghånden, hvis der skulle opstå et behov for det. Og når der eventuelt kommer et forbud mod glyphosat, vil der til den tid helt sikkert være lige så gode alternativer på markedet, uddyber han.
Lauritzminde
- Minkfarm med 3500 avlstæver
- 225 hektar planteavl med traditionelle kornafgrøder dyrket efter bloksystem med hvede, vinterbyg, raps, hestebønner og vårbyg/ havre
- 3 faste medarbejdere, tolv i pelsningssæsonen
- 3 Fendt traktorer (312, 716 og 926)
- 1 Väderstad rapid såmaskine
- 1 Väderstad carrier 650
- 1 Väderstad Swift 720 stubharve
- 1 Wallner 720 strigle