Nu går den ikke længere.

I Landbrug & Fødevarer vil man ikke finde sig i de fejlbehæftede it-systemer, som Landbrugsstyrelsen administrerer, og som landmænd og deres konsulenter benytter sig af, når de skal søge om EU-tilskud.

Landbrugsorganisationen har i denne uge indsendt en klage til Folketingets Ombudsmand, hvor man beder om, at der bliver indledt en undersøgelse af »hvorvidt Landbrugsstyrelsen har draget omsorg for at sikre den digitale sikkerhed og brugervenlighed, der må anses for påkrævet i forvaltningen af EU-tilskudsordningerne.«

Med andre ord beder Landbrug & Fødevarer altså om, hvorvidt Landbrugsstyrelsen har gjort deres arbejde godt nok, når det kommer til at sikre et fejlfrit it-system. I klagen bliver det påpeget, at Landbrug & Fødevarer i årevis har haft dialog med Landbrugsstyrelsen, men problemerne fortsætter.

Økologer hårdt ramt

Utallige gange har Effektivt Landbrug da også omtalt den ene sag efter den anden, hvor Landbrugsstyrelsens system enten ikke virker i perioder eller landmænd i årevis har måtte vente længe på at få udbetalt de EU-midler, som de har krav på, på grund af »it-udfordringer«.

Især økologiområdet har været hårdt ramt, når det kommer til forsinkelser. Sektorchef i Landbrug & Fødevares økologisektion, Kirsten Lund Jensen fortæller:

- De udfordringer vi har oplevet på økologiområdet med massive forsinkelser kombineret med fejlramte systemer, betyder at man mister overblikket over sagerne.

- Når man ikke har et opdateret grundlag at søge ud fra, er det rigtig svært for både landmændene og deres konsulenter at vide, om det man indberetter, er korrekt. Det er helt uholdbart for alle parter, siger hun og fortæller, at man fra L&F med den her klage håber, at der kommer endnu mere fokus på at få løst de IT-mæssige udfordringer, som Landbrugsstyrelsen står med.

- Noget vi blandt andet håber, der vil blive kigget på, er det manglende, digitale modul til registrering af producentskifter – en sag der fører til en masse fejl, og som vi gennem flere år har bedt om at få løst, siger Kirsten Lund Jensen.

Uholdbart arbejdsmiljø 

Eksemplerne på fejl har også stået i kø hos landets planteavlskonsulenter, når de har berettet om Landbrugsstyrelsens Tast-selv-system. Sektordirektør for Seges Planteproduktion Troels Toft har flere gange fortalt, at systemet går hårdt ud over arbejdsglæden hos planteavlskonsulenterne, som er tvunget til at bruge it-systemet i det daglige.

- Stressniveauet og arbejdsmiljøet på kontorerne, samt forsinkede manglende rettidig udbetalinger af både økologiordninger og til pleje af græsarealer, modvirker direkte de intentioner og ønsker, som man har fra politisk hold på dette område. Arbejdsmiljøet på kontorerne er stresset til det absurde.

- Der har udover utallige møder med Landbrugsstyrelsen, været sendt klager til både Departementschef Henrik Studsgaard og til Fødevareminister Mogens Jensen, uden at det har flyttet brugeroplevelsen mærkbart.

- Derfor er det desværre nødvendigt at tage dette drastiske skridt med at kontakte Folketingets ombudsmand, siger Troels Toft.

lasse@effektivtlandbrug.dk
telefon +45 61 22 67 35

Politik