Naturlov får støtte hos borgerlige partier

Danmark har brug for en ny lov, der kan sikre mere beskyttet natur i Danmark, mener både Konservative, Moderaterne og Liberal Alliance.

Danmark har langt fra nok beskyttet natur til at vende tabet af biodiversitet til fremgang. Det vurderer Biodiversitetsrådet, der har udsendt en ny rapport om naturens tilstand i Danmark. 

Ifølge rådet er det blot 2,3 procent af det danske areal, der består af beskyttet natur, hvilket er langt fra EU-mål, der er sat til 30 procent. 

Under valgkampen kom flere røde partier med et forslag til en ny lov, der skal være med til at sikre større naturbeskyttelse. 

Det hænger sammen med, at der i den nye rapport fra Biodiversitetsrådet bliver foreslået, at en naturlov skal bygges op efter samme model som klimaloven og sætte et mål for, hvor meget beskyttet natur, Danmark skal have. 

Ikke godt nok

Og ideen om en naturlov får nu opbakning fra blå blok. For hos Liberal Alliance mener Ole Birk Olesen, at det er en god ide at forpligte sig til et mål for mængden af beskyttet natur. 

- 2,3 procent er absolut ikke tilfredsstillende. Naturstyrelsen råder over 5 procent af Danmarks landareal. De skal enten udvikles til urørt natur eller sælges, så provenuet kan bruges til opkøb af andre arealer til natur, siger han til Politiken.

Han tilføjer, at det nok er urealistisk, at Danmark kan nå op på 30 procent beskyttet natur. Til gengæld kan et andet mål på 10 procent strengt beskyttet natur være opnåeligt.

Også den konservative Mona Juul og Moderaternes Jacob Engel-Schmidt støtter ideen om at arbejde frem mod mere beskyttet natur i Danmark.

- Det er vigtigt, at vi efterlader Danmark med en høj grad af biodiversitet til vores børn. Derfor er det en god ide med en lov for naturen, der opstiller en række principper og mål, som Folketinget kan følge op på, siger Engel-Schmidt til avisen.

Han tilføjer dog, at en naturlov ikke må ske på bekostning af Danmarks status som et landbrugsland. 

Læs også