Kellfri-kløveanlægget har været en trofast makker i 14 år
Lars Kjær er ikke i tvivl om, hvordan hans nye save-/kløveanlæg skal se ud, når det gamle går på pension.

Save-/kløveanlægget har tjent Lars trofast siden 2010. Fotos: Christian Carus
- Hvis man selv laver 10-15 rummeter om året og går sammen med to kammerater om at købe sådan et anlæg, så har det tjent sig hjem på tre år, vurderer Lars Kjær, der har brugt de kolde dage i januar på at kløve brænde på sit save-/kløveanlæg fra Kellfri.
Han har ikke delt sit anlæg med nogen, men med 14 år på bagen har anlægget i hans garage formentlig også tjent sig selv hjem for længst, når han har kløvet brænde for venner, familie og ikke mindst til eget forbrug i huset, hvor brændeovnen er eneste varmekilde.
Han er da også så småt begyndt at gøre sig tanker om en efterfølger til det gamle anlæg.
Hvilken model, det skal være, kræver ikke mange sekunders overvejelser.
- Jeg har været glad for mit Kellfri-anlæg og har kun gode ting at sige om det. Og jeg har ikke kunnet finde noget tilsvarende fra andre fabrikanter på markedet. I den prisklasse er der kun lodrette modeller, hvor man skal bukke sig ned for at samle det kløvede brænde op, og der er ikke mulighed for at koble den transportør på, som gør arbejdet betydelig lettere for mig, forklarer den garvede brændekløver.
- Man kan selvfølgelig købe et save-/kløveanlæg, der skal sættes bag på en traktor, men så er man lige pludselig oppe i en pris på 80.000 frem for de 34.000, jeg som privat mand skal give for det her. Og så skal man også anskaffe en traktor, mens jeg formentlig også ville få ballade med naboerne på grund af den larm, det ville give, konstaterer han.
Ind i varmen
Et traktordrevet anlæg ville formentlig også tage en del af den fornøjelse, brændekløvningen efterhånden er blevet til for Lars Kjær.
De første år foregik arbejdet ude i kulden, men siden er garagen blevet passet til, så den kan huse kløveanlægget.
- Jeg behøver bestemt ikke at have varme på, når arbejdet er i gang, men det er dejligt, at vi kan stå lige så stille og snakke og høre radio herude, og det kan man sagtens, mens anlægget kører. Det er bestemt heller ingen sag at betjene sådan et anlæg. Hvis konen kan strikke en trøje, kan hun også sagtens finde ud af det her, fastslår han.
Klar til nye udfordringer
Med sine 14 års trofaste arbejde har maskinen fra Kellfri også bevist, at holdbarheden ikke er noget, man skal bekymre sig om.
- Der er mange, der er meget negative over for Kellfri. Men så længe jeg får, hvad jeg betaler for, så er jeg tilfreds, fastslår Lars Kjær, der gennem tiden dog har tilladt sig at lave et par modifikationer på anlægget.
Og selvom anlægget måske snart har aftjent sin værnepligt hos Lars Kjær, er det endnu ikke helt pensionsmodent. Han har nemlig allerede lavet en aftale med »knægten«, der nogle gange hjælper til med brændekløvningen, om at han kan overtage det, når det bliver tid til udskiftning.
Populært og holdbart redskab
Mens han er imponeret over, at Lars Kjærs save-/kløveanlæg har kørt 14 år uden at skifte cylinder, er Martin Bro, landechef for Kellfri i Danmark, ikke overrasket over, at maskinen har kørt siden 2010.
- Vi har mange kunder, der har haft deres kombikløvere til at køre i mange år. Også folk, der laver 400-500 rummeter om året, konstaterer Martin Bro, der ser anlægget som en løsning, der kan dække mange forskellige behov.
- Det er et redskab, der sparer meget tid. Man slipper for at skulle skære de lange kævler op ude i skoven og kan bare læsse dem på sin skovvogn og klare både savning og kløvning i én arbejdsgang. Det kan også have stor værdi, selvom man måske kun laver 40-50 rummeter om året, fortæller landechefen, der sidste år så omkring 150 save-/kløveanlæg fra Kellfri lande hos kunder i hele Norden.
- Det er et populært redskab, konstaterer Martin Bro, der udover et par småjusteringer ikke melder om store forskelle på det anlæg, Lars Kjær købte i 2010, og det anlæg, Kellfri sælger i dag.