Når grundstammen er kvalitet og økonomi

Skovforvalterne tilbyder pakkeløsninger til skovejere. Rådgivning, tonstungt arbejde i skoven, salg af råtræ og flis samt tilskudsansøgninger. Bag virksomheden står 25-årige Andreas Bach, som er skov- og landskabsingeniør med hele tre specialer. For ham er grundstammen i en sund økonomi i skoven, at kvaliteten af arbejdet er i orden.

Trods sine kun 25 år rækker erfaringerne næsten lige så mange år tilbage for fynskfødte Andreas Bach, som altid har arbejdet med landbrug og skovbrug.

Derfor skulle der heller ikke tænkes meget, da den kommende karriere skulle vælges. Han skulle selvfølgelig være skov- og landskabsingeniør – en uddannelse han i juni fik beviset på, endda med mere end et speciale, for ud over et speciale i skovdrift og skovdriftsøkonomi har Andreas læst et speciale i juletræer og et i jagt og vildtpleje.

Det har klædt ham på til den virksomhed, han siden årsskiftet 2018 har stået i spidsen for, Skovforvalterne.

- Det startede med, at jeg i 2017 var i praktik i Fromsejer Plantage ved Vorbasse. Jeg kendte ikke nogen i området og skulle have tiden til at gå, når jeg havde fri, så jeg kørte rund og hjalp skovejere med at sælge deres træ, fortæller Andreas, som i dag bor på Mors.

 

Mange afsætningskanaler

Det gav hurtigt kunder fra Vorbasse til Salling og i dag også flere i Nord- og Østjylland. Kunder med alt fra 2 og 80 hektar skov.

Skovforvalternes vigtigste opgave er at rådgive, styre projekter og handle med træ for virksomhedens kunder.

- Jeg har den fordel, at jeg er en lille organisation, som kan tilbyde højere priser på både råtræ og flis. Jeg handler med samtlige danske savværker og også med råtræ på det asiatiske marked. Samtidig sælger jeg flis til 8-9 værker herhjemme, forklarer Andreas.

 

Rationel skovdrift

Skovforvalterne går meget op i, at skovdriften skal være rationel. Det betyder blandt andet, at når det tonstunge grej kører ind i skoven, skal der løses mere end en opgave.

- Det er rigtig dyrt grej og derfor er det oplagt, at når man for eksempel laver en renafdrift af sin nåletræsskov, at man så samtidig også tynder ud i den øvrige bevoksning, forklarer Andreas Bach.

Det betyder også at forventningsafstemning er en stor del af forarbejdet for Skovforvalterne.

 

Samarbejder med flere

Når kunderne kontakter Skovforvalterne får de et tilbud. De bestemmer selv, hvem de vil have til at udføre opgaven, blandt andet har Andreas flere samarbejdspartnere.

- Jeg bruger en-to forskellige skoventreprenører og de er nok nogle af Danmarks bedste. De skal være faglige dygtige. Når vi laver en optimeringsplan og fortæller, at træet skal skæres ud i specifikke længder, skal det være lige præcis de længder, ellers ødelægger de økonomien i det for skovejeren, forklarer Andreas Bach.

En af samarbejdspartnerne er EHJ Energi i Randers. Det er blandt andet også her, Andreas har sit skrivebord.

 

Hjælper med tilskud

Andreas Bach har fire ben at stå på. Foruden rådgivning, entreprenørydelser og salg af råtræ og flis hjælper han også til, når der skal søges tilskud.

Det gælder blandt andet tilskud til etablering af søer, remisser, levende hegn og skov. Alle emner, hvor han også er behjælpelig med udførelsen af opgaven. Lige nu klarer hans samarbejde de fleste opgaver, som kræver en maskine, men måske med tiden Andreas Bach køber maskiner selv.

 

Åbne regnskaber

Andreas Bach har oplevet meget mistro til sit erhverv og oplevet flere kunder, som har været skeptiske når har banket på, fordi de tidligere har haft dårlige oplevelser og følt sig snydt for penge ved andre.

- Derfor har jeg valgt at køre med åbne regnskaber, hvor kunden får bilagene efter endt opgave og kan se hvad hver eneste krone er gået til, forklarer han.

Skovforvalterne består i dag udelukkende af Andreas selv, som håber på, at virksomheden med tiden vokser sig større til resten af Jylland og Fyn.

Læs også