Der er stor interesse for at enten at leje sin jord ud til solcelleparker eller sælge jorden.
- Vi ser priser på 7-14.000 kroner pr. hektar i leje og salgspriser fra 180-250.000 kroner pr. hektar, fortæller virksomhedsrådgiver Jacob Frey Hansen, Agri Nord, der har specialiseret sig i de forhold, der gælder, hvis man vil etablere solceller på sin jord.
Han har dagligt kunder, der er i fuld gang med at undersøge mulighederne.
 

Interesse fra hele landet

For nylig havde han inviteret til informationsmøde om emnet, og interessen var enorm. Desuden får han, som en af landets eneste rådgivere indenfor etablering af solceller på et landbrug, henvendelser fra hele Danmark.
Eksperter på området spår, at solcelleparker får en stor fremtid, og at væksten i solceller vil blive større end for andre energiformer.
Solen er et alternativ
En solcellepark på marken kan være et alternativ til at dyrke eksempelvis korn, vurderer Jacob Frey Hansen. Men der er en række forhold, der skal være til stede.
Blandt andet skal man bo et sted, hvor der er solskinstimer nok. Man skal have et vist areal til rådighed, og der må ikke være for langt til elnettet.
Arealet skal gerne være mindst 10 hektar og opefter med en god solindstråling.
 

På udkig efter jord

Jacob Frey Hansen ser store fremtidsperspektiver i solcelleenergien, men advarer mod at fare til at skrive under på en kontrakt.
- Det forpligter dig 20-30 år frem i tiden – så er der en række skattemæssige og juridiske spørgsmål, du bør overveje, siger rådgiveren, der har et godt samarbejde med de firmaer, der ejer og opsætter solcelleparkerne og er i fuld gang med at undersøge markedet.
Et af de firmaer, der etablerer solcelleparker, er Better Energy. De har i dag 36 solcelleparker rundt omkring i Europa. Og de vil gerne have flere anlæg. Alene i 2018 leder firmaet efter 1.000 hektar mere.