Svineproducenter aflønner slagteriarbejdere på lukkedage

Slagteriarbejdere og svineproducenter er gået sammen om at sikre beskæftigelsen på Danish Crowns slagteri på Bornholm, mens øen skal saneres for PRRS.

- Vi var sammen om at bevare slagteri og arbejdspladser ved redningsplanen i 2014, og nu står vi igen i en – heldigvis midlertidig – situation, som vi skal igennem ved fælles hjælp, fortæller Preben Bjerregaard, repræsentant for svineproducenterne på Bornholm. Privatfoto

Der skal PRRS-saneres på Bornholm. Det kommer til at give lukkedage på solskinsøens eneste slagteri, men det er der nu fundet en løsning på.

- I håb om at fastholde de dygtige medarbejdere på slagteriet har vi som producenter, ekstraordinært på Bornholm, besluttet at betale slagteriarbejderne normal løn de dage hen over sommeren, hvor slagteriet i Rønne må holde lukkedage på grund af lave tilførsler, fortæller Preben Bjerregaard, der er repræsentant for svineproducenterne.

På Bornholm har griseproducenterne det seneste år været i gang med at udrydde PRRS-virus. For at reducere smittetrykket mest muligt er smågrise eksporteret væk fra øen i et større antal end normalt. Dette er midlertidigt, og der ligger en klar plan for, hvordan produktionen kommer tilbage på fuldt niveau – godt 500.000 slagtninger pr. år.

Maksimal ramme

Selvom det har været lukrativt for danske landmænd at eksportere smågrise det sidste halve år, er smågriseproducenterne på Bornholm fast besluttet på, at deres grise skal slagtes i Rønne. Derfor er de også med til at betale den løn, som slagterimedarbejderne betales for lukkedagene.

- Vi var sammen om at bevare slagteri og arbejdspladser ved redningsplanen i 2014, og nu står vi igen i en – heldigvis midlertidig – situation, som vi skal igennem ved fælles hjælp, fortæller Preben Bjerregaard og tilføjer:

- Medarbejderne på slagteriet har allerede betalt enkelte lukkedage selv. Men vi er »i samme båd,« og derfor bidrager vi producenter også. Der er aftalt en maksimal ramme på 1,7 millioner kroner, hvor halvdelen betales af slagtegriseproducenterne og halvdelen af smågrisproducenterne – uanset om deres smågrise eksporteres eller vokser op på Bornholm.

Ros fra flere sider

Det nye initiativ, der så vidt vides er det første af sin art i Danmark, får ros fra flere sider. Det gælder blandt andet hos Landbrug & Fødevarer Gris.

- Jeg synes, at det er en fantastisk aftale, som man har indgået på Bornholm, som virkelig viser styrken i vores erhverv, når vi arbejder sammen, siger Erik Larsen, formand for Landbrug & Fødevarer Gris.

Ifølge Erik Larsen er det vigtigt, at man griber kampen mod PRRS an på forskellig vis, alt efter hvor i landet man befinder sig.

- Indsatsen for at bekæmpe PRRS er forankret i regionale indsatser rundt om i landet, fordi der er meget stor forskel på vilkårene for griseproducenter på Bornholm, på Sjælland eller i Vestjylland, siger han og fortsætter:

- Derfor er det afgørende, at vi har den regionale forankring i PRRS-indsatsen, og at vi som griseproducenter sammen finder løsninger, der passer til den region, vi bor i, og de vilkår vi har. Det har bornholmerne vist på forbilledlig vis med den her aftale, lyder det fra sektorformanden.

Glæder fødevareformand

Også formanden for Fødevareforbundet NNF, Ole Wehlast, glæder sig over den nye aftale.

- Det glæder mig utrolig meget, at de bornholmske svineproducenter på den her facon tager ansvar for deres virksomhed og for deres medarbejdere. Én ting er den konkrete, økonomiske håndsrækning, der betyder, at vores medlemmer ikke behøver frygte konsekvenserne af sommerens lukkedage. Noget andet er signalet, de bornholmske griseproducenter sender. Det kunne svineproducenterne i resten af landet lære meget af, siger han i en udtalelse på forbundets hjemmeside.

PRRS-saneringen er i fuld gang og styres af griseproducenterne i samarbejde med dyrlæger og Bornholms Landbrug & Fødevarer. Målet er at få Bornholm helt fri for PRRS-virus i slutningen af 2024. Sigtet er at undgå ekstra lukkedage på slagteriet efter efterårsferien.

Læs også