L&F: Fødevareministeren giver et forvrænget billede af dansk svineproduktion
Fødevareministeriet giver et forvrænget billede af virkeligheden i forbindelse med, at ministeriet varsler stramninger i dyrevelfærdskontrollen. Det mener Seges Svineproduktion.

Ifølge Christian Fink Hansen er den linje, Fødevarestyrelsen lægger, alt for skrap i forhold til, hvordan virkelighedens verden ser ud.
Ved en fejl blev der til denne artikel bragt et forkert billede af sektordirektør Christian Fink Hansen. Det er nu rettet.
Fødevareminister Mogens Jensen kritiserede i fredags danske svineproducenter for at ikke at passe godt nok på deres grise.
Det gjorde han ud fra netop offentliggjorte tal fra Fødevarestyrelsens dyrevelfærdskontrol, hvor 300 særligt udpegede besætninger er blevet kontrolleret. Styrelsen har dermed kigget steder, hvor der forventes at være udfordringer. Derfor giver udmeldingen fra ministeriet et forvrænget billede af virkeligheden, lyder det fra Seges Svineproduktion i en kommentar til ministerens udmelding.
- Når man læser Fødevarestyrelsens rapport, får man det indtryk, at omkring en tredjedel af de danske griseproducenter ikke har styr på at håndtere deres dyr. Det er selvfølgelig ikke i orden, hvis der er dyr, der ikke er håndteret korrekt, og én er en for meget. Men når det er sagt, så er det meget få dyr, vi taler om her, siger Christian Fink Hansen, sektordirektør i Seges Svineproduktion og fortsætter:
- Ser vi på tal fra Danish-ordningen, hvor uafhængige kontrollører laver dyrevelfærdskontroller i danske grisestalde, kan vi se, det er under en promille, der burde have været håndteret anderledes.
Ude af proportioner
Ifølge Christian Fink Hansen er den linje, Fødevarestyrelsen lægger, alt for skrap i forhold til, hvordan virkelighedens verden ser ud.
- Det er helt ude af proportioner, når ministeren siger, at der er »for mange grise, som ikke har det godt nok«. Det er danske griseproducenters ansvar at have styr på tingene, men der er stor forskel på de overtrædelser, Fødevarestyrelsen har med i deres rapport. Det kan være alt lige fra ikke at kunne fremvise dokumentation for en behandling, til at en gris, som burde have været aflivet, ikke er blevet det. Det sidste er selvfølgelig uacceptabelt, men det er fejlagtigt at stryge en tredjedel af alle griseproducenter over en kam, siger Christian Fink Hansen.
- Det er helt ude af proportioner, når ministeren siger, at der er »for mange grise, som ikke har det godt nok«
Christian Fink Hansen, sektordirektør, Seges Svineproduktion
I Fødevareministeriets pressemeddelelse fremgår det også, at der er sket en stigning i antallet af politianmeldelser til griseproducenter som følge af forkert håndtering af syge eller tilskadekomne dyr.
- Det er selvfølgelig fuldstændig uacceptabelt med stigningen i politianmelder. Det er vi naturligvis ikke tilfredse med, og det er noget, vi tager alvorligt i branchen. Men det er vigtigt at understrege, at vi har et højt niveau af dyrevelfærd i erhvervet, siger Christian Fink Hansen.
Rettelse
Effektivt Landbrug skrev i lørdags med ministeriet som kilde, at »I 2018 var det ti procent af besætningerne, som fik kontrol«. Det er ikke korrekt. Ministeriet har siden rettet sætningen i sin pressemeddelelse til:
»I 2019 er det ti procent af besætningerne, som får kontrol«.
mip