Interessen for at dyrke kål er stigende i Danmark. Tal fra Landbrugsstyrelsen har vist, at det areal, der bliver dyrket kål på, har været stigende de seneste seks år, og sidste år blev der dyrket kål på knapt 2000 hektar. Dermed er kålarealet i Danmark steget med 25 procent i den periode.

Der er stor geografisk variation, og blandt andet Slagelse og Vordingborg kommuner er blandt de kommuner, hvor der bliver dyrket mest kål i Danmark. I 2021 blev der etableret kål på 121 hektar i Vordingborg kommune, mens der var 120 hektar kålmarker i Slagelse kommune.

Men det kan være omkostningstungt at få høsthjælpere til kål, der kan oplagres og dermed er meget følsom, for det kræver flere høsthjælpere. Derfor tilbyder Asa-Lift nu med den nye kålhøstmaskine MC-1020DF en løsning til mekaniseret høst af kål, der kan lagres.

Takket være optagningsenheden, der er meget tæt på jorden, og det produktskånsomme transportbånd føres den høstede kål ned i kassen med kun et meget lille faldtrin. Takket være de meget små mekaniske belastninger kan lagertider på op til et halvt år realiseres.

Udviklingen fortsætter

Men selv om der er grøde i den nye maskine, står udviklingen på ingen måde stille, fortæller direktør hos Asa-Lift, Joas Lyng. For målet hos den danske maskinproducent er at sende forskellige typer af selvkørende grønsagshøstere på markedet. Spørgsmålet er bare, hvornår de kan ses i marken.

- Det kommer selvfølgelig an på, hvilken grad af teknologi, vi snakker om. Der er jo blevet talt om de fem generationer af maskiner, hvor vi nu er ved generation 2, og de er jo i marken. Men der står selvfølgelig folk og laver positive select, og vælger de gode ting til, siger Joas Lyng og fortsætter:

- Men det, vi kan med generation 2, er at den selv kan finde rundt i marken, den kan selv justere hastighed, dybde, alt efter hvor meget der kommer op på båndet. Og det er ligesom det første step, siger Joas Lyng.

Den kan selv finde rundt?

- Den kan selv navigere langs rækkerne. Det lyder måske simpelt, men det har meget at gøre med, hvor meget jord, der kommer op, hvilken hastighed, man kører med og så videre. så det ikke kører fast, tilføjer han.

Joas Lyng vil ikke spå om, hvornår den sidste generation af kålhøsterne er klar til salg. Men det ligger flere år ude i fremtiden.

- Der er utrolig mange detaljer, der skal spille. Bare på den nuværende maskine er der optisk teknologi, hvor der sidder kamera ovenpå og fotograferer den mængde jord, der kommer op. Men i forhold til generation 5 kan måske ligge 10 år ude i fremtiden, siger han.

Fokus på modelarisering

Han har stået i spidsen for Asa-Lift de seneste 1½ år, og her har der været fokus på to ting: integration mellem Asa-Lift og Grimme, samt modelariseringen af designs hos den danske maskinproducent.

- Nogle af maskinerne, vi laver, ligner en gammel Lego Technics-maskine. Og det er faktisk tankegangen bag. Vi vil lave legoklodser, altså moduler ud af vores maskiner, så vi stadig er i stand til at bygge specialmaskiner ud af nogle standardkomponenter, siger Joas Lyng og fortsætter:

- Grønsagsmarkedet kommer til at få brug for specialmaskiner i mange år frem og hvis det skal være konkurrencedygtigt, er man nødt til at modelarisere, standardisere de legoklodser og kunne sætte dem sammen på nye måder i fremtiden, siger han.