En ændret tilgang til det at drive maskinforretning har givet pote hos Stenderup Maskiner, der har specialiseret sig i minilæssere og foderblandere.
SPECIALISERING Man skal gøre det, man er god til, siger et gammelt ord. Men hvis man gør noget meget, så bliver man også automatisk god til det, og det øger effektiviteten. Det har de mærket til hos Stenderup Maskiner udenfor Rødding, der for to år siden foretog store ændringer i deres strategi, fortæller direktør Troels Jensen.
- Fra det, som jeg kalder en supermarkedsstrategi, altså den klassiske maskinhandel hvor man sælger lidt plove, lidt så-udstyr, traktorer, lidt af det hele, har vi valgt en mere nichepræget strategi, hvor vi går efter at være markedsleder på nogle nicheområder, siger Troels Jensen.
Siden strategiskiftet for tre år siden har virksomheden, der i høj grad lever af at levere maskiner til kvægbrugere, fokuseret på at sælge minilæssere, foderblandere, og ikke mindst levere service efter salg til kunderne.
- Der står mange minilæssere og foderblandere rundt på vores områder, og måske knapt så mange andre ting. Men det er klart en strategi, som vi virkelig kan se, er begyndt at give noget pote, forklarer Troels Jensen.
Mere specialiseret
Den nicheprægede tilgang kan mærkes fra direktørens stol i form af en øget effektivitet.
- Det bliver meget mere specialiseret. Hvis du skal klargøre 100 fremfor tre, så er du også meget mere effektiv, du laver færre fejl, og du ved lige nøjagtigt hvilke knapper du skal skrue på, og den vej rundt. Vi kan tydeligt mærke en effekt gennem hele organisationen, forklarer Troels Jensen, der er fjerde generation af familien, der står bag Stenderup Maskiner.
Er det et spørgsmål om at man gør det man er god til, eller at man bliver god til det fordi man ikke laver andet?
- Det giver jo lidt sig selv, for det man gør meget i, bliver man god til, hvis man ikke allerede er det, og det man ikke gør så meget i, det er man egentlig ikke så god til. Ved at vi laver den her specialisering, så ham der klargører minilæssere, hvis han ikke laver andet, så bliver han eddermame god til at klargøre minilæssere. Og det gør han ikke, siger Troels Jensen og fortsætter:
- Hvis man derimod kun beskæftiger sig med et ting en gang om ugen eller om måneden, så oplever man at man laver fejl, og at tingene tager for lang tid. Så jo, det er fornuftigt.
Lang anciennitet
Stenderup Maskiner, der har sælgere over hele landet, kom ud af sidste regnskabsår med et overskud på 1,8 millioner kroner, selv om der bliver færre potentielle kunder. Det handler om at levere de optimale maskiner til det behov, som den enkelte har, forklarer direktøren.
- Danmark er jo et lille land. Så det vil sige, at alt salg primært foregår ude ved kunderne. Før i tiden havde vi mange flere, der kom her til huset, eller handlede lokalt. I dag køber man de rigtige ting, og der kører man gerne 200 eller 300 km efter en bil eller noget lignende. Og det samme gør man med landbrugsmaskiner. Det betyder ikke det store, siger Troels Jensen.
Samtidig har medarbejderne typisk lang anciennitet, hvilket også hjælper kunderne med den service, som virksomheden også lever højt på.
- Vi har altid montører på vagt, og altid vogne der står klar, hvis der skulle ske nogle nedbrud eller andet, og det er det, vi lever af, altså servicen. Ren og skær service. Vores montører har i gennemsnit 13,5 års anciennitet. Vi er et sted, hvor de ansatte er i mange år, men det betyder jo også at de får ekstra ekspertise på de felter, de arbejder på.
Stenderup Maskiner har eksisteret siden 1936 og har 30 ansatte, og de er godt spredt ud over det ganske danske land.
- Vi er jo landsdækkende med montører i hele landet. De, og sælgerne kører ud hjemmefra og snakker med kunderne i øjenhøjde. Vi står til rådighed 24 timer i døgnet, 365 dage om året, og det er jo det, vi lever af.