På grund af it-problemer i Landbrugsstyrelsen blev fristen for at søge minivådområder rykket fra 30. april til i dag fredag. Men ikke nok med det. Landbrugsstyrelsen har også meldt ud, at det it-system som skal behandle ansøgningerne, først er oppe at køre midt i september.

Derfor får de landmænd, der søger, ikke et endeligt tilsagn, men kun et betinget tilsagn i perioden fra ansøgningsrunden lukker frem til 1. september. Først fra midt i september, hvor Landbrugsstyrelsens it-system til behandling af minivådområdeansøgningerne er oppe at køre, bliver de endelige tilsagn fra systemet sendt ud.

- Landbrugsstyrelsen udsteder en ændringsbekendtgørelse på minivådområdeordningen 2019, da it-udfordringer gør, at vi må ændre fremgangsmåden for sagsbehandlingen af tilsagn og reglerne for udbetaling af forskud, lød det for nyligt fra Landbrugsstyrelsen.

Det er ikke længe siden, at miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen i skarpe vendinger kritiserede landbruget for, at det går for langsomt med at få realiseret de kollektive virkemidler.

I februar gav ministeren i Berlingske landbruget en alvorlig opsang, som i den grad har provokeret mange steder. Ikke mindst set i lyset af de mange administrative problemer der har været med ordningerne om de kollektive virkemidler.

Morten Høyer, direktør i Landbrug & Fødevarer, har tilsyneladende heller ikke glemt ministerens kritik. Til Effektivt Landbrug lyder det fra direktøren, at han har én kommentar til it-kaosset i minivådområdeordningen:

- Jeg vil sige, at jeg råbte relativt højt, da jeg hørte om it-problemerne – og det var med en masse bandeord, lyder det fra Morten Høyer.

Leder: Større interesse for ordningen

It-problemerne med administrationen af minivådområdeordningen kommer oveni, at der har været langt større interesse for at søge tilskud til at anlægge minivådområder end tidligere. Det bekræfter leder for det praktiske arbejde med ordningen, Simon Rosendal Bjorholm fra Seges.

- Nu er ansøgningsrunderne kommet ordentligt i gang, og hele grundlaget for det arbejde, som oplandskonsulenterne laver, er kommet ordentligt på plads. Det var det jo ikke sidste gang, og samtidig var puljen til tilskud også mindre sidste gang, så det er da helt klart, at der er sendt flere ansøgninger ind den her gang, siger han.

Han bakkes op af oplandskonsulent Peter Aalykke Jensen fra Team Sønderjylland, der også har mærket til den øgede interesse for at anlægge minivådområder.

- Dels er nogle af uhensigtsmæssighederne fra første ansøgningsrunde (i 2018, red.) blevet ryddet af vejen, og samtidig har nogle landmænd lige skullet have fået øjnene op for den ordning og have klarhed over, hvad det egentlig går ud på, siger han.

I første ansøgningsrunde blev der sendt ansøgninger om 45 tilskud til minivådområder ind til Landbrugsstyrelsen