Efter kritik af DR-udsendelse: V-ordfører vil have miljøminister til at sætte tingene på plads

Hård kritik af en DR-dokumentar får Venstres landbrugsordfører til at bede miljøminister Lea Wermelin (S) om at bekræfte, at sprøjtning af landbrugsafgrøder ikke er skyld i forurening af drikkevand på Fyn.

Venstres landbrugsordfører Erling Bonnesen kræver nu, at miljøminister Lea Wermelin (S) undersøger konkrete punktkildeforureninger på Fyn og bekræfter, at de ikke skyldes sprøjtning af landbrugsafgrøder, men andre forhold, for eksempel fra nedgravede dyr og materialer fra mund- og klovsyge i 1982.

Det sker på baggrund af Foreningen for Bæredygtig Grundvandsbeskyttelses kritik af DR-udsendelserne »Byen med det giftige vand«.

- Miljøministeren skal nu svare konkret på, hvad årsagerne er til punktkildeforureninger, for eksempel på Fyn, lyder det fra Erling Bonnesen.

Han tilføjer:

- Det er helt urimeligt, at landmændene får skyld for noget, som sandsynligvis skyldes helt andre forhold. Nu skal det afdækkes og besvares konkret af ministeren på fagligt korrekt grundlag.

Andre årsager

Erling Bonnesen peger på, at kilder som for eksempel gamle lossepladser, malingsrester, imprægneringsvæsker, m.v., er årsag til punktkildeforureninger af nogle vandboringer.

I sidste uge stillede V-ordføreren spørgsmål til miljøministeren om, hvorvidt hun kan bekræfte, at andre punktkildeforureninger med biocider heller ikke skyldes sprøjtning af landbrugsafgrøder, men for eksempel netop stammer fra gamle lossepladser, rester af maling og impræneringsvæsker, m.v.

Spørgsmålene er ikke besvaret endnu.

Serien »Det giftige vand« består af i alt tre udsendelser, hvoraf de to allerede er blevet vist på DR1, mens den tredje løber af skærmen på mandag. Hele serien kan streames på DR’s hjemmeside. DR har ad flere omgange afvist kritikken af udsendelserne.

 

Spørgsmål til Lea Wermelin

Venstres landbrugsordfører Erling Bonnesen har stillet følgende spørgsmål til miljøminister Lea Wermelin (S):

Med henvisning til nedenstående og vedhæftede fra Foreningen for Bæredygtig Grundvandsbeskyttelse bedes ministeren kommentere henvendelsen og svare på de i henvendelsen rejste problemstillinger, og svare på følgende spørgsmål:

  • Kan ministeren bekræfte, at de nævnte punktkildeforureninger overvejende skyldes nedgravede/nedslåede dyr og materialer fra det omtalte mund- og klovsygeudbrud i 1982?
  • Vil ministeren tage initiativ til at få undersøgt punktkildeforureningerne omtalt i pressemeddelelsen nærmere, herunder sammenhængen med mund- og klovsygeudbruddet i 1982 og nedgravede/nedslåede dyr herfra nærmere?
  • Kan ministeren bekræfte, at de omtalte punktkildeforureninger ikke skyldes landbrugets sprøjtning af landbrugsafgrøder på markerne?
  • Hvad kan ministeren i øvrigt oplyse om de nævnte punktkildeforureninger?

Fakta om spørgsmål til ministre

Folketingsmedlemmer kan stille flere typer spørgsmål til ministrene som led i arbejdet med lovgivningen og kontrollen med regeringen.

Der er flere muligheder for at stille spørgsmål:

  • § 20-spørgsmål til enten skriftlig eller mundtlig besvarelse (spørgetid)
  • Spørgsmål i spørgetimen, hvor partilederne kan stille spørgsmål til statsministeren
  • Udvalgsspørgsmål til skriftlig eller mundtlig besvarelse. De mundtlige besvarelser kaldes samråd

Kilde: Ft.dk

Læs også