EU’s første klimakommissær, danske Connie Hedegaard (K), der var kommissær fra 2009-2014, pointerede på mødet, at der er en grund til den store opmærksomhed, som klimaet får i denne tid.

- Der er fordi, realiteterne rammer os. Forskerne har længe sagt, at fra 2020 vil klimaforandringerne og de stigende temperaturer slå igennem med mærkbare følger som tørke, oversvømmelser osv. Vi er seks uger fra 2020. Forskerne fik ret. Aktuelt med storbrande i Californien og Australien, påpegede Connie Hedegaard, der understregede, at kravet om klimavenlig produktion er ligeså tydelige som klimaforandringerne.

- Det kommer til jer som sektor. Det kommer til jeres land. Det kommer til jeres business. VW (bilproducent, red.) har meldt ud, at de stopper produktion af dieselbiler i 2025/26. Verdens store pensionskasser ændrer deres investeringer. De stiller spørgsmål til de firmaer, de køber aktier i, og de vil have svar på klimaudfordringerne, fastslog Connie Hedegaard.

Nulvækst er ikke svaret

Hun tilføjede, at 24 procent af CO2-udledningerne på kloden kommer fra den samlede fødevareproduktion. Derfor vil der blive stillet enorme krav til forandring i den del af forretningslivet.

Men hun ser ikke nulvækst i sektoren som et svar på udfordringerne.

- Vi er snart 10 milliarder mennesker på kloden. At stoppe det hele er ikke svaret. Så held og lykke med nulvækst. Det er ikke realistisk, pointerede Connie Hedegaard.

Det ændrer din business

Hun understregede, at svaret på udfordringerne i stedet er, at alle virksomheder tænker bæredygtighed og klima ind i alt, de foretager sig.

- Unge mennesker har ikke travlt med at eje ting. Det er nok at dele ting. Det ændrer vores forretning. Og udfordrer vores forretningsmodeller. Det er ikke moderne at spilde ressourcer. Genbrug er trendy.

Det er bedre at have kvalitetsting end kvantitetsting – i hvert fald er det opfattelsen i vores rige del af verden. Og måske er området, hvor dette slår tydeligst igennem, på kost-området. Ifølge Hedegaard har vi i Danmark set en reduktion i kødforbruget over de seneste fem år. Alene ved at tale om klimaforandringer, er flere og flere mennesker begyndt at ændre kostvaner, pointerede hun.

- Spørger man detailhandlen, fortæller de, at en tommelfingerregel er, at når indkøbsmønstre ændrer sig i de store byer, så kommer forandringerne fem år senere i de yderste landområder. Her tog det mindre end to år. Det er den udfordring, I som sektor mødes af, fastslog Connie Hedegaard.

Den tidligere klimakommissær har siden marts 2018 været bestyrelsesformand for Berlingske Media.

jll@effektivtlandbrug.dk
telefon 63 38 25 48