Man kan ikke forbyde nutidens jægere at skyde med nutidens patroner, fordi man kan finde granater fra 1. verdenskrig i jorden. Sådan er det også med nutidens planteværn. Man kan ikke forbyde bruge af moderne, statsgodkendt planteværn, fordi man finder gamle midler, der ikke er brugt i årevis, i grundvandet.

Det pointerer Hans Sønderby Christensen, som dog slår fast, at de danske indsatsplaner, som ifølge ham udfordrer og truer landbrugets eksistens landet over, ikke forsvinder af sig selv.

- I skal virkelig på banen. I skal udbrede fakta, som skal kunne forklares til papirnussere som mig. Men hvis ikke I vil ud og slås for det her, giver det ingen mening. Der er en enorm opgave på alle mulige leder og kanter, fastslog advokaten torsdag aften på Fyn over for en forsamling på cirka 45 mennesker.

- Det her minder om randzonesagen. Her gjorde landbruget en kæmpe indsats. Kørte i traktorer og protesterede. Men konsekvenserne ved indsatsplanerne er langt værre, lød det fra Hans Sønderby.

Rammer forskelligt

Den nordjyske landmand Ulrik Lunden er formanden for »Foreningen for Bæredygtig Grundvandsbeskyttelse«, der arrangerede torsdagens møde på Fyn.

Og efter af have afviklet fire møder om sagen landet over, har han en klar opfattelse af, hvordan indsatsplanerne aktuelt opfattes i landbruget.

- De steder, hvor man endnu ikke har de kommunale stramninger inde på livet, er konsekvenserne ikke gået op for landmændene endnu. Men der, hvor det strammer til, er man virkelig oppe på barrikaderne. Det er helt tydeligt, og nogen af dem nu spytter store beløb i foreningens kasse, pointerer Ulrik Lunden, der havde rundet 150 medlemmer i sin forening før mødet i torsdags.

Den største narresut

Planteavlskonsulent Bente Andersen, der er foreningens sekretær, pointerede på mødet, at man skal vågne op i landbruget og sige fra.

- Nu er det på tide, vi siger: Nok er nok. Jeg bor selv ved Skanderborg, hvor jeg driver landbrug med min mand. Man har taget 6.500 hektar omkring Aarhus. Og hvis Aarhus kan, så kan Skanderborg også, pointerede konsulenten.

Bente Andersen har været freelance-planteavlsrådgiver siden 2011. Og som agronom er hun forarget over den behandling landbruget får af myndighederne.

- Det er usandt, når man påstår, at danskerne får rent drikkevand, hvis landbrugets pesticider forbydes i indsatsområderne. 133 vandboringer blev sløjfet i 2017. Kun én på baggrund af pesticider fra landbrugsdrift. Det var ikke det, der blev fortalt i pressen. Det er ikke i orden. Det her er den største narresut for den danske befolkning. Det er jo løgn, hvad man fortæller.

- Vandet er jo ødelagt inden under byerne. Og så skal vandet leveres rent ude fra landet, som i øvrigt skal modtaget byernes beskidte slam. Jeg tænker: Hvor lang tid vil I finde jer i det.

- Hvis ikke jeg kan råbe jer op med det her, så ved jeg snart ikke. Man tager jer end efter en. Det gør man i Aarhus. Det gør man i Skanderborg. Det kommer man også til hos jer på Fyn, tordnede Bente Andersen.