Landbrugsskole motiverer folkeskoleelever
Mens de nogle gange har haft svært ved at se meningen med blandt andet matematik og dansk i folkeskolen, har et forløb på Nordjyllands Landbrugsskole givet seks elever fra Fjerritslev et nyt perspektiv på fagene.
– Jeg plejer ikke at kunne hovedregne, men nu kan jeg se, hvad jeg skal bruge det til. Så kan jeg lige pludselig godt.
Christian Viborg Christophersen er en af seks elever, der i syv uger har byttet to af ugens undervisningsdage i ottende klasse på Fjerritslev Skole ud med Nordjyllands Landbrugsskole i Nibe.
Formålet er at finde ny mening i det skoleskema, som ikke altid står som førsteprioritet hos eleverne, der til gengæld har stor interesse for landbrug. Og med plantegninger af stalde, analyse af landbrugsreklamer, geometri med marker og mælketanke og markplanlægning går ligninger, stileskrivning og alt det andet, der før virkede lidt for langt fra virkeligheden, pludselig op i en højere enhed.
Håber på mere
Hver onsdag morgen bliver de seks folkeskoleelever hentet ved kirken i Fjerritslev og kørt til Nibe. Efter morgenkaffen på landbrugsskolen klokken otte står formiddagen på undervisning i klasselokalet, inden eftermiddagen byder på praktisk arbejde i stald eller mark. Klokken fire er det slut med undervisning, men det er alligevel ikke hjem til fritidsjobbet som normalt. Onsdag til torsdag er de nemlig indkvarteret på skolen på lige fod med de øvrige elever, og først torsdag over middag går turen hjem til Fjerritslev.
Og de seks er ikke tvivl om, hvad de mener om projektet, da de lægger markplaner og 1:100 plantegninger væk for at give LandbrugNord et indblik i deres første fire uger på Lundbæk.
- Jeg håber virkelig, at vi får lov til at komme tilbage efter nytår. Jeg får i hvert fald meget ud af at komme her, siger Christian Viborg Christophersen, mens klassekammeraterne nikker.
De må dog vente med afklaring til de syv uger er gået, og de to skoler sætter sig sammen og evaluerer projektet.
Ser meningen
Det er ikke kun eleverne, der føler, at forløbet har givet noget. Ifølge Mette Pinstrup, der underviser folkeskoleeleverne i dansk og matematik på landbrugsskolen, er projektet gået overraskende godt.
- Vores mål er at gøre eleverne mere glade for at gå i skole. Derfor er det også bare fantastisk at se dem gå i gang med at regne, og pludselig selv tage nogle beregninger ind, fordi de synes, det er interessant og kan se meningen med det – ikke fordi de har fået besked på det, siger læreren, der oven i købet har fået sine elever til at indrømme, at det der med ligninger måske slet ikke er så slemt, som de syntes for fem uger siden.
Hun er da heller ikke bange for at stemple projektet som en succes.
- Vi bød idéen velkommen, da Fjerritslev Skole henvendte sig, men jeg havde ikke forestillet mig, at forsøget ville gå så godt, som det har gjort indtil videre. Derfor kunne jeg bestemt også godt forestille mig en udvidelse af projektet. For jeg tror ikke, at de her seks elever er de eneste, der ville have godt af at få sat tingene lidt i perspektiv.
Fremtidsplaner
Og skulle projektet ikke blive forlænget efter uge 47, har Mette Pinstrup og Nordjyllands Landbrugsskole formentlig ikke set det sidste til de seks, da flere af dem allerede er i gang med karriereplaner indenfor landbrug.