BL: Danske landmænd må gerne gøde mere ifølge EU-reglerne

Advokat Hans Sønderby Christensen går i rette med juraprofessor Helle Tegner Anker, der advarer imod en lempelse af de danske gødningsregler

- 100 procent forkert.

Sådan siger advokat Hans Sønderby Christensen og om professor Helle Tegner Ankers udsagn på Altinget.dk den 16. september, hvor hun advarer den danske Miljø- og Fødevareminister da Eva Kjer Hansen (V) imod at gøre alvor af at give danske landmænd mulighed for at gøde mere, end de må i dag.

Juraprofessorens argumenter holder ikke, lyder det fra Bæredygtigt Landbrugs advokat, Hans Sønderby Christensen. 

Til Altinget.dk fortæller Helle Tegner Anker blandt andet, at:

- Det nytter ikke noget, at man giver alle lov til at gødske mere. Der står klart i vandrammedirektivet, at man ikke må forringe miljøtilstanden, siger Helle Tegner Anker til Altinget.dk, og hun fortæller videre, at det skal kunne bevises, at der ikke vil være et »miljøproblem forbundet med gødningen«, og at det ikke vil kunne gælde alle steder.

- Det er 100 % forkert, at ministeren ikke kan løsne fejlimplementeringsskruen om landmændenes jord og hals. Skruen har kostet cirka 10 milliarder de sidste 4 år, og har naturligvis fortrinsvis ramt Udkantsdanmark med et stort slag, som er ødelæggende og dødbringende, lyder det fra Hans Sønderby Christensen.


Gødningsskruen skal løsnes

Ifølge advokat Hans Sønderby Christensen er der mindst tre gode grunde til, at den danske regering uden videre kan løsne op for gødningsreglerne uden at komme på kant med EU-reglerne.

- For det første stammer 50 procent af undergødskningen fra den såkaldte Landekvote, der som navnet siger alene er en national regulering for dansk landbrugsjord, som intet som helst har med EU at gøre, og som ikke har haft nogen målt eller beregnet virkning, og som derfor kan fjernes uden videre. Kammeradvokaten har skriftligt bekræftet 21. maj, at landekvoten fra 2004 er rent national regulering, og at udvaskningen ikke er faldet siden Landekvoten blev indført,  lyder det fra advokaten.

Hans Sønderby Christensen anfører også, at der i Danmark aldrig er blevet leveret en gyldig Nitrathandlingsplan, og derfor har de danske forpligtelser ikke været til stede.

- Myndighederne har end ikke produceret en nitrathandlingsplan. Der er kun udarbejdet et dokument på engelsk, og som den førende EU- og miljøretsprofessor Peter Pagh har fastslået, er handlingsplanen ugyldig, fordi den ikke har været i høring, fordi den kun er udarbejdet på engelsk, og fordi der står to forskellige ting i miljøvurderingen og nitrathandlingsplanen om beregning af gødningskvoter i Danmark. Det strider lodret mod EU-retten, at ingen regler er indført, som sikrer, at handlingsplanen er bindende, siger han.

Læs også