Julestemning i slotsgården

Brahesborg Gods, som sælger ca. 10.000 juletræer om året, primært til eksport, har desuden tradition for salg af juletræer til private

Som det har været tilfældet i godt 30 år, har julestemningen for længst indfundet sig på den brostensbelagte gårdsplads foran Brahesborg Slot ved Assens.

Siden midten af november har flotte frisk fældede juletræer været placeret på gårdspladsen, klar til at blive solgt ved »høflig selvbetjening« til en trofast kreds af private kunder fra det meste af Vestfyn. Hvoraf mange samtidig benytter lejligheden til at gå en tur i skoven omkring Brahesborg.

Prisen går i bølger

- Når salget slutter 23. december, vil der som regel på gårdspladsen være solgt cirka 400 juletræer, heraf 300 nordmannsgran og 100 rødgran. Den mest efterspurgte størrelse er træer på 175-200 cm. De vil typisk koste cirka 200 kroner, hvilket er omkring en femmer mindre end sidste år.

- Prisen på juletræer har i det hele taget været faldende de seneste tre år, og den er faldet igen i år. Prisen går i bølger, men vi planter nogenlunde det samme antal hvert år.

Det fortæller skovfoged Dan Yde Olesen, der har været ansat på Brahesborg Gods siden 1986, og som har ansvar for skovbruget og udlejningen af de 25 huse, der hører til godset.

Træer i tusindvis

Brahesborg har godt 30 ha med juletræer – primært nordmannsgran. Godset sælger i gennemsnit ca. 10.000 træer om året. Hovedparten eksporteres gennem forskellige danske grossister.

- Dertil kommer pyntegrønt af nobilisgran. Endvidere producerer vi cirka 25 km granguirlander om året, oplyser skovfogeden og tilføjer, at guirlanderne laves med kransebindingsmaskiner.

Derudover har Brahesborg Gods gennem mere end 30 år solgt juletræer i gården til private kunder. Det startede på Vilhelmsborg i begyndelsen af 1980'erne, men omkring 1988 blev detailsalget af juletræer flyttet til gårdpladsen på Brahesborg, hvor det har været siden.

Pasning og pleje

- Juletræer er en ca. 10-årig produktion, fortsætter skovfoged Dan Yde Olesen. Men en juletræskultur passer ikke sig selv. Vi bruger megen tid på at pleje juletræerne. Der skal holdes rent mellem dem, og der skal tilføres gødning på de rette tidspunkter. Skader på træernes topskud skal forebygges. Skades topskuddet alligevel, skal det så vidt muligt repareres.

- Senere i vækstperioden skal træerne eventuelt klippes, så de har den form, kunderne efterspørger. Endelig skal træerne mærkes i forskellige kvaliteter, fældes, nettes og pakkes på paller, klar til at blive transporteret til aftagere i ind- og udland.

- I år var vi lidt nervøse på grund af det varme efterår. Vi fik ikke rigtig nattefrost, før vi begyndte på at fælde juletræerne. Endvidere har de store regnmængder givet problemer. Blandt andet bliver skovvejene opkørte, så det kræver en ekstra håndtering af træerne for at undgå, at der kommer pløre på dem.

Brahesborg Gods har normalt syv helårsansatte, som efter behov er beskæftiget både i mark og skov. I de tre efterårsmåneder, hvor der især er fokus på juletræer og pyntegrønt, bliver der ansat ekstra hjælp.

Læs også