L&F: Energiaftale har en del ubekendte

Landbrugserhvervet burde inddrages, før man aftalte klimatiltag, lyder det fra direktør i Landbrug & Fødevarer Flemming Nør-Pedersen

Regeringen og partierne bag energiforliget – med undtagelse af Det Konservative Folkeparti – blev mandag enige om en delaftale på energiområdet, som udgør en del af Vækstpakken.

Med aftalen har man endegyldigt sagt farvel til den omstridte brændeafgift, og det falder i god jord hos Landbrug & Fødevarer (L&F).

- Det er bestemt også et vigtigt skridt i den rigtige retning, at erhvervslivets PSO-omkostninger nu lettes med omkring 7,9 milliarder kroner frem mod 2020, men der er fortsat behov for at styrke erhvervslivets internationale konkurrenceevne og komme på niveau med vores konkurrenter i eksempelvis Sverige og Tyskland, siger direktør i L&F Flemming Nør-Pedersen på organisationens hjemmeside.

- De markant stigende danske PSO-omkostninger har i de senere år været en stor hæmsko for fødevarevirksomhedernes konkurrenceevne, fordi tilsvarende virksomheder i vores nærmeste konkurrent-lande er helt eller delvist fritaget for denne omkostning. Danske virksomheder har fortsat betydelige PSO-omkostninger, og vi havde derfor gerne set, at der var sket endnu større lempelser, tilføjer han.

- Helt urimeligt

Ifølge L&F rummer aftalen en del ubekendte.

- Ikke mindst, når det handler om de målrettede PSO-lempelser til udvalgte sektorer og virksomheder, der skal godkendes efter EU’s statsstøtteregler, lyder det.

Hos L&F peger man også på, at aftalen indeholde forskellige klimatiltag – herunder udtag af lavbundsjorde:

- I Landbrug & Fødevarer finder vi det stærkt problematisk, at den del af aftalen ikke er drøftet med landbrugserhvervet først, konstaterer Flemming Nør-Pedersen.

Han tilføjer, at også finansieringen indeholder en række ubekendte og at en del af finansieringen skal ske via midler, der i forvejen var afsat til erhvervslivet.

- Det synes vi, er helt urimeligt, konstaterer direktøren.

Læs også