Spørgsmålene og problemerne med randzonerne er så omfattende at Landboforeningen Gefion har lavet en hotline.
Hotleinen som Gefion laver er, hvor medlemmer uden beregning kan få vejledning i, hvordan de skal håndtere randzonerne.
-Situationen er så speciel, med et ufærdigt kortmateriale fra NaturErhvervsstyrelsen og en lovgivning, der efterlader mange i tvivl om, hvorvidt de skal have randzoner eller ej, at vi helt ekstraordinært giver vores medlemmer mulighed for at få vejledning uden beregning i forhold til de mange spørgsmål, der er om randzonerne, siger Torben Hansen, formand for Gefion.
Det er juridisk konsulent John Breving, der frem til 31. august vejleder foreningens medlemmer og svarer på de mange opklarende spørgsmål, som loven om randzoner giver anledning til. Det er blandt andet spørgsmål om, hvor og hvornår der skal etableres randzoner, som medlemmerne kan få svar på. Desuden giver John Breving også gode råd til, hvordan man skal håndtere myndighedskontakten.
Tilbuddet gælder frem til den 31. august 2012, og siden fredag i sidste uge er der dagligt en 6-7 medlemmer, der har benyttet sig af muligheden.
Fortsat politisk modstand mod ranzoner
Torben Hansen understreger, at der fortsat arbejdes intenst på at ændre loven om randzoner og peger på, at rådgivningsfirmaet Niras netop har lavet en rapport, der viser, at effekten af randzonerne kan tre- og firdobles, hvis de bliver lagt ud målrettet og ikke som i dag, hvor de er på alle vandløb.
-Rapporten fra Niras bakker op om det, som forskere fra Aarhus Universitet tidligere har sagt, nemlig at randzonernes effekt er meget begrænset. Nu skal Fødevareminister Mette Gjerskov lytte til eksperterne, skrotte randzonerne og lave målrettede tiltag, der hvor det gavner miljøet mest muligt frem for at lave generelle tiltag, der begrænser landbruget, men som ikke har miljømæssig effekt, siger Torben Hansen fra Gefion.