LDM-formand, Kjartan Poulsen, kritiserer skarpt en ny kampagne fra Arla, hvor der undskyldes for udledning af køernes drivhusgasser. Arlas næstformand, Jan Toft Nørgaard, ville selv have brugt anden formulering, men forklarer, at det har store markedsføringsfordele for mejeriet.
Arla Foods er i sin seneste kampagne nærmest gået fra at være et mejeri til at være en miljøorganisation.
Det mener Landsforeningen af Danske Mælkeproducenters formand, Kjartan Poulsen.
Han fortæller, at foreningen i de sidste dage er blevet kontaktet af flere mælkeproducenter, som føler sig hængt ud, efter at Arla har sendt en avis ud ved navn »Team Up«. Avisen er sendt ud til selskabets landmænd, medarbejdere og forretningsforbindelser, og man forklarer sin strategi på miljøområdet.
Det, der provokerer landmændene og LDM-formanden, er, at der i avisen på vegne af det såkaldte Arla-team, som der i avisen bliver forklaret, består af mælkeproducenter og kolleger i Arla, bliver sagt undskyld for, at landmændene står for 80 procent af mejeriets udledning af drivhusgasser, og nu vil der gøres noget ved det.
Er flabet
- Jeg synes, at det er flabet, at sende sådan noget ud til ejere, ansatte og værst af alle forretningsforbindelser. At skrive at 80 procent af CO2-belastningen kommer ude fra gårdene, hvad skal man dog bruge sådan en oplysning til, siger Kjartan Poulsen.
Han fortæller, at man allerede har rigtig mange beviser for, at både de danske og svenske mælkeproducenter er suverænt de mest klimavenlige, hvis ikke i verden, så i hvert fald i Europa. Udledningen af kvælstof er således på i alt cirka et kg CO2-ækvivalenter pr. kg mælk.
- Hvad er meningen med at udstille os på den måde? En ko fordøjer jo på den måde, som den gør. Det er jo dybest set umuligt at ændre på. Det kunne de have skrevet noget om, siger Kjartan Poulsen.
Salgsfolk har fået overtaget
Ifølge LDM-formanden er avisen et bevis for, at salgsfolkene i Arla har fået overtaget over fornuften.
- Jeg kan sagtens forstå, at hvis man er sælger, og skal ud at sælge et produkt, så kan det her være en oplagt chance for markedsføring. Men jeg synes også, at man udstiller landmænd som syndere og småkriminelle ved at gå ud at sige undskyld for noget, som man ikke rigtig kan gøre noget ved.
- Vi har altså intet at undskylde, lyder det fra Kjartan Poulsen.
Ville have brugt anden formulering
Arlas næstformand, Jan Toft Nørgaard, forklarer, at han da heller ikke mener, at mælkeproducenterne har noget at undskylde. Han forklarer, at undskyldningen, der figurerer i en taleboble ud fra en ko i Arlas avis »Team Up«, er en del af en humoristisk reklamekampagne fra mejeriet, som meget snart bliver søsat med blandt andet reklamer på tv.
- Jeg ville ikke selv have formuleret det på præcis den måde. Men det er også det, som er rigtigt svært, når man skal kommunikere til både omverdenen og sit eget bagland, siger Jan Toft Nørgaard.
Han forklarer, at den kommende reklamekampagne jo heller ikke henvender sig til mælkeproducenter, men til forbrugerne. Og ser man den klimavenlige vinkel i en markedsføringsmæssig sammenhæng, så er der altså store fordele at hente for Arla, som også i sidste ende kommer mælkeproducenterne til gode.
Nu kan vi få cadeau
- Reklamekampagnen henvender sig til dem, som skal sige »Yes!«, nu vil landmændene gøre noget for at optimere klimaet. En gang i mellem så må man gøre noget for at se forbrugerne i øjenhøjde, og det det er det, som bliver gjort her. Men det er ikke altid, at når man gør det, at så kan man undgå at provokere os landmænd, men sådan er verden jo, når man skal kommunikere, forklarer Jan Toft Nørgaard, der fortsætter:
- Og hvis bare vi som bønder ved med os selv, at vi er rigtig dygtige på der her område, og nu skal vi bare have det beskrevet og dokumenteret på en ubureaukratisk måde, så tror jeg virkelig, at vi her har fat i et område, hvor vi kan få cadeau for nogle af de ting, som vi har gjort i de sidste mange år for klimaet. Jeg tror faktisk, at det her kan ende som en rigtig positiv oplevelse for os, siger han.