Landboforeningen Midtjylland mener aktionen, som Kolding Herreds Landbrugsforening gennemførte i fredags, hvor græsmark ulovligt blev pløjet op, skader Landbrug & Fødevarer. KHL-formand afviser kritikken.
Denne gang er det Landboforeningen Midtjylland, der kom til verden i begyndelsen af året via en sammenlægning af Søhøjlandets Landboforening og Landbo Midt, der er ude med en voldsom kritik af Kolding Herreds Landbrugsforening.
I fredags gennemførte foreningen fra Kolding nemlig en protestaktion, da foreningens formand, Asger Christensen, i protest over uoverskuelige regler, begik lovbrud ved ulovligt at pløje en fodergræsmark op og tilså den med hvede.
Aktionen blev overværet af over 200 tilhørere, fik bred omtale i adskillige medier og førte til, at Plantedirektoratet anmeldte Kolding-formanden til politiet.
- Jamen, det er helt rigtigt, at de mange regler på planteavlsområdet er umulige at holde rede i. Enhver politiker, der prøvede, ville øjeblikkeligt blive fanget i en krydsoverensstemmelse. Man får kun reglerne ændret gennem vedholdende og direkte dialog med dem, der har magt til at ændre dem. Ikke gennem en provokation for provokationens skyld, siger Hans de Neergaard, bestyrelsesmedlem i Landboforeningen Midtjylland i en pressemeddelelse, hvor han skriver, at han udtaler sig på hele bestyrelsens vegne.
Tjener to formål
Han forklarer, at meldingen skal tjene to formål. Dels at mane til besindighed, så kommende forhandlinger om en ændring af regelsættet ikke ødelægges af flere ulovlige aktioner, dels en henstilling om at udvise en vis grad af loyalitet overfor den organisation, man er medlem af - her tænker han på Landbrug & Fødevarer.
- Landbrug & Fødevarer advarede forlods mod aktionen på et fællesmøde for alle foreningsformænd. Alligevel gennemføres den. Det svækker Landbrug & Fødevarers mandat som forhandlingspart på dansk landbrugs vegne, siger Hans de Neergaard.
Ikke et ben i hver lejr
Han understreger, at en forening må have lige nøjagtig den holdning, den ønsker. Men så må man klart vælge side, og pløjeaktionen er båret af samme tankesæt som Bæredygtigt Landbrug, mener han.
- Enten hører man til i protestbevægelsen eller det etablerede system. Man kan ikke stå med et ben i hver lejr, fastslår det midtjyske bestyrelsesmedlem, der erkender, at aktionen skabte stor opmærksomhed.
- Men det gør ulovligheder eller ekstreme ytringer altid. Glistrup sagde også mange rigtige ting, men til sidst gad ingen høre på ham, fordi han var ude på overdrevet. Jeg tror, Bæredygtigt Landbrug kan ende i samme situation.
Ville gøre det igen
På trods af kritikken fra Landboforeningen Midtjylland, så fortryder Asger Christensen, formand i Kolding Herreds Landbrugsforening, dog på ingen måde aktionen i fredags.
- KHL har fået et hav af positive tilkendegivelser efter vores aktion fra bønderne. Hvad jeg ikke har fået af sms og e-mails. Og også nogle folketingspolitikere har reageret og fortalt, at det er noget, som de skal have kigget på. Det her var en manifestation af, at nu er nok nok, siger Asger Christensen.
Han mener ikke, at aktionen på nogen måde svækker Landbrug & Fødevarers mandat som forhandlingspart på dansk landbrugs vegne.
- Tværtimod så giver det et endnu stærkere forhandlingsmandat til Landbrug & Fødevarer. Det viser, at der er nogle trommer bagved, der buldrer, siger Asger Christensen.
Han fortæller, at det er hans helt klare overbevisning, at der skal være nogle generaler, der skal gå forrest og forhandle på vegne af erhvervet, men bagved skal der også være plads til nogle soldater, som laver larm.
- Det værste, der kan ske med Landbrug & Fødevarer, det er, at vi alle sammen falder i ét med væggen. Så taber man bønderne, det er helt klart, lyder det fra Kolding-formanden.