Fynsk militaryrytter på vej mod EM

Louise Nielsen fra Ullerslev er i gang med at kvalificere sig til EM i militaryridning.

Når der i slutningen af august afholdes europamesterskaber i militaryridning i Tyskland, vil der sandsynligvis – for første gang i 25 år – være en fynbo på det danske military-landshold. Det er den 25-årige Louise Nielsen fra Ullerslev, som siden september har været i gang med et målbevidst trænings- og stævneprogram for at kvalificere sig til EM.

Louise Nielsen er vokset op med heste, idet hun fik sin første pony, da hun var et år gammel. Og hun kan trods sin unge alder se tilbage på en imponerende række af resultater. Blandt andet blev hun og hendes daværende pony, Musse, nummer tre ved det første uofficielle DM for 3’er ponyer i 1997.

Med sin næste pony, Victor, fik Louise øjnene op for military, som hun fandt meget mere spændende end springning. I 1998 blev Louise på Victor fynsmester i military. Siden har det primært handlet om military.

Træner selv
Da Louise i 2001 faldt for pony-alderen, købte hun Holstener vallakken Limbo, som hun har opnået mange gode placeringer med, men som nu er »pensionist«.

- I 2004 købte jeg en unghest, Hooker Skovgaard, hos Bent Neergaard, fortæller Louise. Hooker, der nu er 11 år, er en rød vallak, halvt Dansk Varmblod og halvt Angloaraber, og han har vist sig at være et stort talent inden for military. Han er efter hingsten Hector x, som i dag ejes af Nørrelund Hestecenter i Højby. Hooker er stjernen i stalden, og jeg har endnu ikke fundet en forhindringstype, som giver ham sved på panden. Med tillid til sin rytter kan man få ham til at gå igennem ild og vand.

- Der ud over har jeg den 8-årige Shagaya Araber, Tatanka, samt et par stykker mere, som ejes af andre, men som jeg ind imellem rider på. Jeg har selv trænet mine heste op. Det er en stor tilfredsstillelse i forhold til at købe en »færdig« hest.

Krævende sport
Louise, der er i gang med en merkonomuddannelse, arbejder som indkøbsassistent i firmaet Jørgen Kruuse A/S i Langeskov, hvor hendes kæreste, Bjarne, også er ansat. Louise og Bjarne har planlagt bryllup i maj, og de bor i Ullerslev på en ejendom med 4,5 tønder land, som de købte i 2007.

Al Louises fritid går med at kvalificere sig til EM i military. Det betyder blandt andet, at hun hele tiden er ude til et stort antal stævner. Militaryridning består af tre discipliner: dressur, ridebanespringning og terrænridning.

- Det kræver både sin hest og sin rytter, konditionsmæssigt og med hensyn til mod. Hest og rytter skal stole 100 procent på hinanden, og hesten skal være god til både dressur, spring og ridning i terræn, der er meget krævende, understreger Louise. Terrænbanen er som regel på 3-4 km, og enkelte, for eksempel EM-banen, kan være helt op til omkring 6 km. I øvrigt kræver military på højt niveau, at man har hjælper med. Og der er altid dyrlægetjek af alle heste, inden konkurrencen går i gang.

Kvalifikation
- For at kvalificere sig til EM, skal man opfylde en række krav, fortæller Louise. Kravene er mindst et bestemt antal points i dressur, et maksimalt antal fejl på springbanen og et maksimalt antal fejl i terrænet.

- Det startede allerede i september, da fik jeg min første kvalifikation. P.t. mangler jeg tre stævner for at kvalificere mig. Anden weekend i april skal jeg til Frankrig. I starten af maj skal jeg til et stævne i Tyskland for at opnå min anden kvalifikation i år. Og i starten af juni foregår det i England. Som reserve har jeg et stævne i Polen i slutningen af juni.

Louise er på det danske military-landshold med i elitegruppen, der består af fem ryttere, hvoraf kun fire kan komme på EM-holdet. Hvis den femte også er kvalificeret, kan vedkommende deltage i den individuelle konkurrence. Målet er, at Danmark kan stille et hold til EM. Men indtil nu har kun to kvalificeret sig.

Sponsorstøtte
Udover de mange timer, dage og weekender, som bruges på træning, er der også en økonomisk side af EM-projektet. Dansk Ride Forbund betaler for selve EM-deltagelsen, startgebyr og opstaldning af hesten. Men alt det forud skal rytterne selv betale.

- I gennemsnit er der udgifter på ca. 10.000 kroner pr. stævne. Derfor er det nødvendigt med støtte fra sponsorer, fastslår Louise. Jeg har tre-fire rigtig gode sponsorer, som hjælper mig. Men jeg skulle gerne have fat i nogle flere.

- Til gengæld får sponsorerne blandt andet reklame på min hjemmeside, der har ca. 1500 besøgende om måneden, samt reklame på min hestetrailer. Desuden må de bruge mig i deres egne reklamer, for eksempel på udstillinger. Og vi må ride med sponsornavne på tøjet i konkurrencerne.

Ambitiøse planer
Louise Nielsens store håb er, engang at kunne leve af at træne og arbejde med heste. Af de knap 100 militaryryttere i Danmark i dag er der kun to, der lever af det. Desuden er hun på udkig efter en ny stjernehest som en fremtidig afløser for Hooker. Men sådan en koster mange penge. Så alt i alt byder fremtiden på store krav for den dygtige fynske militaryrytter.

Men Louise er en målbevidst pige, der ikke bare giver op over for udfordringer. Så mon ikke det går?

Læs også