Halmleverandørernes formand, Hans Stougaard, tror igen på, at halm har en fremtid som energikilde i Danmark.
Danske Halmleverandører og en række fremtrædende regionspolitikere slår nu pjalterne sammen.
Det sker i et forsøg på at påvirke politikerne på Christiansborg til at satse helhjertet på dansk halm som energikilde.
- Vi har haft et kolossalt positivt møde med Danske Regioners formand, Bent Hansen (S). Og vi har også tilsagn om opbakning fra ledende Venstre-politikere fra regionerne - herunder næstformand Carl Holst. Så jeg har bestemt fået optimismen tilbage, siger halmformand Hans Stougaard til Effektivt Landbrug.
Overordnet enighed
Også regionsformand Bent Hansen er optimist.
- Overordnet er vi meget enige med halmleverandørerne. Nu sætter vi os sammen og koordinere vore ønsker på området. Dem vil vi formulere og præsentere for folketingspolitikerne i det nye år. Og jeg har en forventning om, at det kan blive konkret det her, siger Bent Hansen.
Regionsformanden forklarer videre, at han ser halm som et af de ben, fremtidens CO2-neutrale energiforsyning skal stå på i Danmark.
- Vind er ikke nok. I Region Midtjylland, der er landets største landbrugsregion, vil vi om 15 år have 50 procent af vores energiforsyning dækket af vedvarende energi. Det betyder, at halm, pil osv. virkelig skal i spil. Også i andre regioner bakker man det her op. Og det sker på tværs af partierne, pointerer Bent Hansen.
Efterlyser plan
Han tilføjer, at han savner en samlet plan for den fremtidige energipolitik i Danmark.
- Det er uforståeligt, at vi ikke har sådan en. Der bliver sagt en masse pæne ord. Nu skal der handles helt konkret. Og man kan ikke dække sig ind under, at statsejede DONG har nogle økonomiske og tekniske hensyn, som f.eks. forhindrer halmfyring.
Her må man tage de samfundsøkonomiske briller på. Der er mange arbejdspladser i selv at producere sin energi og gøre sig uafhængig af fossile brændsler. De jobs, vi skaber ved at producere dansk halm, forsvinder ikke på grund af globaliseringen. Og de tekniske udfordringer, halmfyring giver, er ikke en brugbar undskyldning i min verden. Dem må man løse.
Samtidig må man se på den CO2-gevinst, vi alle får. Jeg ser klart landbruget som en betydelig energileverandør fremover. Landbrug skal ikke kun være kød og mælk. Landbruget skal også være energi. Og for mig er det helt i orden, hvis danske halmleverandører øjner en forretning. Det er helt legitimt, siger Bent Hansen.
Meget på spil
Udmeldingerne fra regionsformanden vækker glæde hos Danske Halmleverandører.
- Vores samarbejde med regionerne er virkelig et stort skridt i den rigtige retning. Det står både arbejdspladser, energisikkerhed og nationaløkonomi på spil. Og jeg begynder at tro på, at vi kommer igennem med noget konkret inde på Christiansborg. Det bygger jeg ikke mindst på, at det er en bred vifte af regionspolitikere, vi nu får opbakning fra, slutter halmformand Hans Stougaard.