400 mennesker indviede lollandsk forsøgsstation

For nylig blev den nye forædlings- og forsøgsstation på Sofiehøj indviet med officiel åbningstale af fødevareministeren.

Sofiehøj i Holeby på Lolland har udviklet sig fra at være en forædlingsstation for roer til at være en vidtfavnende forædlings- og forsøgsstation.

Og da de holdt inspirationsdag i forrige uge indviede de samtidig et par nye bygninger, der fremover kommer til at bidrage væsentligt til forsøgs- og forædlingsarbejdet på stedet, der oprindeligt blev bygget tilbage i 1879.

- Historien er, at der har været forædling på Sofienhøj siden 1933 i sukkerroer og i 2009 køber Abed fonden stedet, og Nordic Seed bygger faciliteterne, som i sidder her i 2009, forklarede formand Vagn Juszczyk i sin indledende tale, og fortsatte.

Stolte og glade
- Vi er stolte, og vi er glade for de aktiviteter, vi har samlet her, og stolte af det byggeri, vi har fået lavet, og vi håber på en god fremtid, hvor det bliver en platform for forsøg og forædling. Med dette sted vil vi gavne landbruget, og vi vil skabe arbejdspladser på Lolland, afsluttede han inden, at han videregav ordet til fødevareminister Henrik Høegh, der stod for den officielle indvielse af Sofiehøj.

Han har undervejs været involveret i projektet, men da han fik jobbet, som fødevareminister måtte han ligesom med mange andre ting trække sig ud af bibeskæftigelsen.

Markant station
Men ministeren havde vished om, at det nok skulle komme til at gå godt for Sofiehøj.

- Jeg er helt sikker på, at stedet vil udvikle sig til at være en markant en af slagsen, sagde han blandt andet.

Herefter berørte ministeren blandt andet landbrugets rolle, som energileverandører i fremtiden, GMO-problematikken, samt Grøn Vækst, inden han afsluttende gav fokus tilbage til det, som de 400 tilhører formentlig primært var kommet for at høre om - nemlig Sofiehøj.

- Hermed har jeg fornøjelsen af at erklære Sofiehøj for åbent, sagde Henrik Høegh.

- Vi prøver lidt med det her projekter at være på forkant og tænke, hvad skal vi lave om fem år, sagde Otto Nielsen, der viste en forsøgsmark med roer og reduceret jordbearbejdning frem på en af Sofiehøjs marker, hvor Nordic Beet Research har deres roe-forsøgsmarker.

- Dette er en ny teknik, som vi har prøvet at udvikle, og hvis nogle af jer har været forbi Sofiehøj og set nogle mærkelige maskiner, så er det nogen, vi har bygget til det her projekt for at kunne lave det, vi gerne vil. Det vi gerne vil, er faktisk at lave så lidt som muligt ved jorden, sagde Otto Nielsen indledende, som forklaring på, hvorfor det ikke blot var roeplanter, der var i netop den mark, som han viste frem.

- I august etablerer vi en efterafgrøde, og i september, når jorden er dejlig tør, så kører vi ud med en harve, som vi har bygget til at bearbejde ned til 20 centimeter i jorden. Det gør vi så der, hvor roerne skal være, og så har vi også nogle tallerkner, som laver en lillebitte vold, fordi ud over roerne godt kan lide god bearbejdet jord i dybden, så vil de også gerne i foråret have noget sort og tør jord - på den måde har vi også nemmere ved at komme til i foråret, sagde Otto Nielsen på marken med den reducerede jordbearbejdning.

Ukrudtsbekæmpelse med efterafgrøder
Forsøget på marken har de fået penge til gennem en innovationspulje, men det forsøg stopper i år. Det næste der skal ske, er forsøg med ukrudtsbekæmpelse med efterafgrøder, som de har fået nye penge til at forsøge sig med.

- Hæmmer efterafgrøder ukrudt i sig selv? Vi vil lade efterafgrøden stå mellem roerne og har ud over noget gul sennep tænkt os at bruge noget vinterrug. Først i maj vil vi nedvisne det med noget græsmiddel, når roerne er godt i gang, og så lægger det sig som et tæppe, så der måske ikke kommer noget ukrudt, vurderede Otto Nielsen om det nye projekt.

Foruden forsøgene med roer var der blandt meget andet også fremvisning af forædlingsprocessen i korn, maskinfremvisning og svampe- og ukrudsbekæmpelse i blandt andet vinterraps og vårbyg.

Som arrangør af dagen stod de firmaer, der også har til stede på Sofiehøj, nemlig Nordic Beet Research, Nordic Seed og Dansk Landbrug Sydhavsøerne.

Læs også