Landmænd demonstrerede mod vandplaner

Cirka 80 landmænd, der er vrede over de nye vandplaner, samledes i Seest ved Kolding i fredags. Det skete i forbindelse med et besøg af fødevareministeren i et lokalt supermarked.

- Hvis nu regeringen kom og sagde til dig, at din løn skal halveres, og dine omkostninger skal være de samme, så ville du sikkert også stejle lidt.

Sådan forklarer Hans Gert Jacobsen, næstformand i Kolding-Herreds Landbrugsforening, baggrunden for, at cirka 80 landmænd valgte at bruge en del af deres fredag på at demonstrere over de nye vandplaner.

En demonstration, der opstod helt spontant, da landmændene om formiddagen, var blevet klar over, at fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) kom til byen i forbindelse med et besøg i Rema 1000 i Seest. På kun ganske få timer samledes landmændene, der for en stor dels vedkommende mødte op i deres traktorer, på parkeringspladsen foran supermarkedet

- Vi synes, at det var oplagt, når ministeren nu var i byen, at vi præsenterede den udregning, som vi har lavet.  Vi ville sende et signal om, at vandplanerne vil drive folk fra gården, siger Hans Gert Jacobsen.

Udregningen, som Effektivt Landbrug også præsenterede i fredags, går ud på, at de nye vandplaner i området omkring Lillebælt vil koste landmænd 2.700 kr. pr. hektar, eller hvad der svarer til 280.000 kr. pr. gennemsnitsbedrift.

Tilbage til Adam og Eva
Som symbol på den uacceptable situation. som landmændene befinder sig i, overrakte cirka 10 af dem, heriblandt formand Asger Christensen, nøglerne til deres bedrifter til fødevareministeren.

Hertil svarede ministeren, ifølge Hans Gert Jacobsen, at hun ville se på, om hun kunne finde nogle døre, hvor nøglerne passede til, så der kunne findes nogle løsninger på problemet.

- Men hvor det skal være, ved jeg ikke. Som det ser ud nu, er det tilbage til Adam og Eva i Danmark. Hvor vi andre fem mio. mennesker, så skal være, det ved jeg ikke, siger Hans Gert Jacobsen.

Fredelig demonstration
Han fortæller også, at demonstrationen foregik helt fredeligt. Man lod fødevareministeren færdiggøre sit arrangement i Rema 1000, og konfronterede hende først, da hun kom ud af butikken.

- Vi skal jo kunne komme der igen. Der var ikke noget ballade, og vi opførte os pænt. Det nytter ikke noget at rende at sprede gylle ud og brænde dukker af. Vi fik da også en ramme øl af supermarkedet bagefter, siger Hans Gert Jacobsen.

Han forklarer, at han mener, at landmænd når de protesterer specifikt, skal gå efter beslutningstagerne. Det vil nemlig aldrig lykkedes at få fru Hansen inde på fjerde sal, til at synes, at det er synd for landmændene, mener han.

- Udover politikerne, så skal vi have fat i dem inde fra finansverdenen. Vi skal simpelthen have fat i dem, der beslutter noget.

Hans Gert Jacobsen kan godt forestille sig, at der vil komme lignende aktioner fra andre landmænd i den kommende tid. Det er nemlig stort set landmænd over hele landet, som er blevet hårdt ramt af de nye vand- og naturplaner, der blev præsenteret midt i januar.

Læs også