Grubbesåning og lavt plantetal resulterer i kraftige og forgrenede planter, modstandsdygtighed og sen vækst.
I går havde Klaus Christensen i Værum ved Randers travlt med at høste den sidste raps. Høsten, der forgik uden forudgående skårlægning, gav et hektarudbytte på 6,5 ton leveret råvare med 10 procent vand i gennemsnit.
Grundlaget for det høje udbytte er ifølge Klaus Christensen at rapsen er grubbesået.
- Væksten har været anderledes i hele sæsonen. I midtsommer, da det var ved at være tørt, blev afgrøden ved med at gro, og på denne mark var planterne grønne indtil alle andre rapsavlere var blevet færdige med at skårlægge, fortæller han fra førersædet på sin 18 fods Massey Ferguson 36.
- Rødder på raps, der er grubbesået, går længere ned efter vand, og med et dybt rodnet kan planterne også bedre udnytte kvælstoffet. En veludviklet afgrøde, hvor der ikke er problemer med at finde vand eller næringsstoffer bliver desuden mere modstandsdygtig mod sygdomme, tilføjer han.
Det er andet år, han etablerer raps med grubbesåning.
- Hveden, der kommer efter raps, giver også større udbytte, fordi den får et dybere rodnet, forklarer Klaus Christensen, som også forventer et højt olieindhold i rapsen, fordi planterne bevarede vækstevnen i så lang tid.
Når Klaus Christiansen er færdig med de 16 hektar raps, mangler han kun at høste hveden. Han dyrker i alt 150 hektar.