MANGLENDE STIK: Dansk Kvægs veterinærchef frygter, at mange besætningsejere ikke har fået vaccineret til tide. Karsten Aagaard forventer, at op mod 2000 besætninger ikke er registreret som vaccinerede i beskyttelseszonen.
Husdyrsygdommene kommer igen i år til at fylde godt i dagsordenen ved det dusin regionsmøder, som Dansk Kvæg afvikler i den næste måneds tid over hele landet.
Mens Q-feber var det store emne på sidste års regionsmøder, så vil bluetongue især være i fokus i år, efter sygdommen dukkede op i oktober sidste år for første gang i Danmark.
- Situationen er jo, at de første zoner er blevet ophævet efter flere opbrud her i eftersommeren, og derfor skal der nu vaccineres i hele landet. Men vi kan ikke skaffe vaccine nok, sagde Peder Philipp ved årets første møde i Ringe i tirsdags og udtrykte stor forståelse for det store arbejde og det bøvl, det har været at vaccinere de mange dyr i den første beskyttelseszone, og som venter i de nye områder.
Tilbage mangler Dansk Kvæg og Fødevarestyrelsen at få udredt finansieringen og få lagt en strategi for vaccinationerne i 2009.
- Vi arbejder klart efter, at dyrene kan blive vaccineret, inden de skal på græs til foråret, lovede kvægformanden.
Bluetongue-debat
De fynske kvægbrugere, hvoraf op mod et hundrede stykker var mødt op ved regionsmødet på Agrogården i Ringe, burde være færdige med at vaccinere for i år. Vaccinationskampagnen, der i oprindelige første beskyttelseszone, som Fyn er en del af, drejer sig om to gange vaccination af samtlige kreaturer og en gang vaccination af får og geder senest med udgangen af september måned. Altså netop i tirsdags.
- Hvad sker der, hvis alle ikke vaccinerer, spurgte Torben Bang fra Aarup, mens Jørgen Havelund fra Rudme kaldte det chikane at true små kvægproducenter med bål og brand, hvis de ikke har fået vaccineret. Samtidig ville han høre, om et mål på 80 procent, som er praktiseret i andre lande, ikke burde være tilstrækkeligt.
- Det er absolut ikke chikane, men bekæmpelsen er et fælles ansvar, som vi alle har, fastslog Dansk Kvægs formand Peder Philipp.
Veterinærchef Karsten Aagaard fra Dansk Kvæg kunne tilføje, at ambitionen om 80 procent vaccinerede dyr bruges i områder, hvor bluetongue er anderledes udbredt, og derfor er målet primært at undgå større epidemier. Herhjemme drejer sig om at få sygdommen helt udryddet, så vi snarest muligt undgår at skulle vaccinere.
- Derfor er det meget væsentligt, at så mange som muligt får vaccinationen udført, så mitterne ikke har mulighed for at operere herhjemme, fastslog dyrlægen.
Desværre forventer veterinærchefen, at antallet af besætninger, som ikke er registreret i årets kampagne måske kan ende oppe i nærheden af 2000. Hvor mange, der så ender med et problem, når Fødevarestyrelsen først får sammenholdt de manglende besætninger med de omkring 16.000 besætninger, som findes i hele beskyttelseszonen, tør han ikke skyde på.
Billigere vaccination
Carsten Hedegaard fra Ørbæk foreslog, at besætningsejerne selv betaler vaccinen, nu hvor hele landet alligevel bliver én zone. Det ville friholde Dansk Kvæg for en masse administration og omkostninger.
- Herhjemme har vi valgt en anden model i forhold til andre lande, når det gælder EU-refusion af omkostningerne til bekæmpelsen. Vi har ønsket at holde omkostningerne så langt nede som muligt for brugerne, og derfor har EU endnu ikke sendt os refusionen. Så længe det ikke er sket, betaler vi heller ikke pengene videre til jer, forklarede Peder Philipp, der til gengæld kunne glæde de fremmødte kvægbrugere med, at vaccinationsomkostningerne ikke bliver så store, som man i første omgang havde kalkuleret med.
Andre spørgsmål gik på bivirkninger og sikkerheden i vaccinen.
- Oplever I aborter eller andre bivirkninger, så ring eller mail endelig til os. Vi skal selvfølgelig ikke bruge vaccine, som kan føre sådanne ting med sig, opfordrede Karsten Aagaard.