Forlig i 65 vaccine-sager
(EFFEKTIVT LANDBRUG) PRRS: Knap 65 svineproducenter og medicinalfirmaet Boehringer Ingelheim i Danmark har indgået forlig i sagen om vaccinen Ingelvac PRRS MLV. For andre landmænd betyder det dog ikke, at sagen er slut.
Medicinalfirmaet og de knap 65 svineproducenter er enige om ikke at offentliggøre forligsbeløbet eller resten af indholdet i den aftale om vaccinen Ingelvac PRRS MLV, som netop er blevet indgået.
Peder Thygesen, administrerende direktør for Boehringer Ingelheim i Danmark, understreger, at forliget ikke betyder, at virksomheden erkender et ansvar.
- Vi er overbeviste om, at Ingelvac PRRS MLV er en sikker og effektiv vaccine, når den anvendes korrekt. Men der er tale om en særdeles langvarig og belastende sag. Derfor har vi søgt en pragmatisk løsning og er tilfredse med, at vi har fået en aftale med en stor gruppe svineproducenter, udtaler han i en pressemeddelelse.
Advokat Uffe Baller, Århus, der har ført sagen for svineproducenterne, pointerer, at forliget er udtryk for et kompromis.
- Forliget er ikke en anerkendelse af, at de oprindelige krav om kompensation var for store, siger han.
Forliget sætter punktum for et ni år gammelt sagsforløb. Svineproducenterne anlagde erstatningssagerne i 1997 efter, at sygdommen viste sig i besætninger, som var vaccineret mod PRRS.
Boehringer Ingelheim har hele tiden afvist erstatningskravene blandt andet med henvisning til, at smitten skyldes ukorrekt håndtering i et klinisk forsøg udført af Danske Slagterier. Medicinalfirmaet er derfor tilfreds med, at forliget tilvejebringer en pragmatisk løsning og en afslutning på en meget langvarig sag for de 65 landmænd og firmaet, meddeler Boehringer Ingelheim i en pressemeddelelse.
I februar sidste år afgjorde Østre Landsret fire af de 65 sager som prøvesager. Landsretten fandt, at Boehringer Ingelheim i Danmark var ansvarlig for, at landmænd havde lidt tab efter brug af vaccinen. Virksomheden ankede dommene til Højesteret. Med et forlig gennemføres disse retssager selvsagt ikke.
For andre landmænd betyder det netop indgåede forlig dog ikke, at sagen er slut. Oprindeligt krævede 218 landmænd erstatning. De resterende svineproducenters krav er repræsenteret af Danske Slagterier, som også har ført flere prøvesager, og de skal for Højesteret næste måned.
- Det er faktisk lidt utroligt, at der i et samfund som vores snart er gået 10 år med den her sag. Man kunne jo være død mange gange inden da, siger svineproducent Benny Ravn Bonde fra Marstrup ved Haderslev.
- Selvom jeg sover roligt om natten, så ser jeg da frem til at få sagen afgjort, forhåbentlig i løbet af dette efterår, når den skal behandles i Højesteret. Sagen set fra vores side er jo klippeklar, og derfor kan det undre, at man ikke var i stand til at indgå et forlig allerede for otte år siden, siger Benny Ravn Bonde.
Svineproducenten fra Marstrup var den første i landet, som den 14. februar 1997 anlagde sag medicinalfirmaet.