40 år med korn
Mange er ikke dygtige nok til at passe deres korn, efter det er høstet. De glemmer, at kernerne er levende, siger afdelingsleder ved DLG’s Centrallaboratorium, Kaj Rasmussen, der tirsdag kan fejre 40 års jubilæum.
- I Danmark halter vi noget bagefter med hensyn til opbevaring af korn - ikke mindst ude i landbruget, siger afdelingsleder Kaj Rasmussen, DLG’s Centrallaboratorium på Odense Havn.
Kaj Rasmussen har, tirsdag den 1. juli, været ansat 40 år hos FAF og DLG, og han har gennem alle årene haft tæt kontakt med landmænd, korn og i øvrigt alt inden for grovvarebranchen - salg, produktion, regnskab, logistik o.s.v.
- Min påstand er, siger Kaj Rasmussen med et lunt glimt i øjet, at det værste skadedyr omkring kornkvalitet er to-benet. Mange er ganske enkelt ikke dygtige nok til at passe deres korn. De glemmer, at kernerne er levende, og at det kræver en indsats at blive ved at holde liv i dem.
- Det er lidt paradoksalt, at landmændene ofrer store ressourcer og megen tid på at dyrke kornet. Og så lægger de det ind på lager - og glemmer alt om det. For eksempel at holde øje med temperaturen.
- Det var med »De«, »Hr.«, efternavn - og kravetøj, mindes han. Og en del af det, vi skulle lære, var at opføre os ordentligt.
Efter tre års læretid i Assens kom Kaj Rasmussen til FAF Bogense et års tid som assistent. Derefter gik turen til FAF Ørbæk som bogholder, og halvandet år efter fik han tilbudt stillingen som førstemand i Bogense.
I 1979 lavede FAF en strukturændring. I den forbindelse fik Kaj Rasmussen tilbudt at blive souschef i Assens, og i 1987 blev han forretningsfører samme sted.
Da afdelingerne i Assens og Aarup i 1990-91 blev lagt sammen til FAF Nordvest (Grønnemose), blev Kaj Rasmussen forretningsfører dér, indtil han i 1993 kom til FAF Sønderborg som forretningsfører.
- Inden for landbruget handler man jo bygninger med besætning, bemærker Kaj Rasmussen. Og så var jeg pludselig ansat ved DLG. Jeg blev i Sønderborg i halvandet år, indtil DLG’s danske kvalitetschef fandt ud af, at han kunne bruge en som mig med produkt-erfaringer.
- Det eneste, DLG beholdt på Fyn efter Superfos-fusionen, var huset på Sverigesgade 2 på Odense Havn. Superfos havde kort forinden brugt en del penge på at opdatere laboratoriet i huset, og DLG valgte at gøre det til centrallaboratorium for hele landet.
- Jeg fik kontor i huset, og jeg har en stor kontakt til fabrikker og driftsregioner rundt omkring i landet, idet vi servicerer 16 fabrikker med kontrol af råvarer og færdigprodukter.
En stor del af hans tid bruges på kornkvalitet. Blandt andet er han med jævne mellemrum ude at undervise på interne kurser, ligesom der også ofte er bud efter ham, hvis en afdeling har et arrangement med fremavlere, kunder m.v. omkring kornkvalitet og opbevaring af korn.
- Jeg bruges også meget som sparringspartner af kolleger ude i driftsregionerne rundt omkring i landet, for eksempel omkring kornhåndtering. Sommetider med hurtig udrykning. Det er spændende, og jeg har langt hen ad vejen frie tøjler, siger Kaj Rasmussen.
- Da jeg startede, var vi 48 i Assens-afdelingen inklusive en filial i Ebberup. I dag går de to mand. Men vi skal ikke kæmpe imod udviklingen. Vi kan vælge at være med eller ej.
- Jeg er glad ved mit job. Det er spændende. Jeg har fået lov at være med i de år, branchen blev bygget op, og der blev bygget og investeret overalt. Og jeg har fået lov at være med til at lukke mange afdelinger ned igen, blandt andet i Haarby, Bogense, Middelfart og Verninge.
Kaj Rasmussens jubilæum markeres med åbent hus i DLG’s kursuslokaler (»Ottekanten«), Gl. Havnekaj 25, Odense, tirsdag den 1. juli kl. 13-16.