Kom og se flot kødkvæg

Alle interesserede inviteres til at komme ud og se flot racekødkvæg flere steder i landet.

Et godt temperament og et karakteristisk udseende. Skotsk Højlandskvæg er let genkendeligt fra andre racer. Privatfoto

Er man til flot kødkvæg, og gerne vil møde nogle af dem, der har gjort det til en interesse og fritidsbeskæftigelse, kommer muligheden nu.

Over to lørdage – lørdag den 7. januar samt lørdag den 14. januar slår en række kødkvægfolk dørene op i region Midt samt Syd, hvor der vil blive mulighed for at se nærmere på kødkvæg inden for flere racer.

Lørdag den 7. januar er der således åbent hus er hos Dybkjærs Highland Cattle, Gejlager 16, Skodborg, 6630 Rødding, hvor det er de flotte skotsk højlandskvæg, man kan få et nærmere kig på.

Bag Dybkjærs Highland Cattle står familien Rasmussen, bestående af Mogens og Else, samt de tre børn Per, Dorthe og Charlotte

- Hele den daglige drift bliver varetaget i fællesskab af familien. Alt bliver drøftet og vendt i familien inden vi tager nogle store beslutninger, fortæller Mogens Rasmussen.

Besætningen startede i 2007 med to kvier, og det var ingen tilfældighed at valget faldt på racen Skotsk Højlandskvæg.

- Vi valgte Skotsk Højlandskvæg, da dyrene har et utroligt godt temperament (i 2007 var vi en børnefamilie) og så har dyrene ikke behov for stald i vinterperioden

Avl og godt dyreliv

Besætningen består i dag af 8 årskøer + opdræt og 1 fast avlstyr importeret fra Tyskland med udelukkende skotske blodlinjer. Derudover 1-3 tyre af egen avl, som enten bruges i egen avl eller til udlejning. 2-3 køer bliver årligt insemineret med sæd importeret fra Skotland. På de 8 årskøer har man ofte fire forskellige tyre i brug.

- Selvom vi går meget op i avlen, så har hver enkelt dyr også en betydning for os. Det er ikke altid avlsmål osv. er afgørende for dyrenes overlevelse. Vi sætter stor pris på at få oksekød fra dyr, som vi ved har haft et godt liv, forklarer Mogens Rasmussen.

Han tilføjer, at alle kalve bliver født i perioden marts – maj, med nogle enkelte svipsere.

- Fra 1. maj til omkring 1. november går alle dyrene på sommergræs i engarealer rundt omkring vores nabolag, hvilket er til stor glæde for alle, fortæller Mogens Rasmussen.

- Alle kalve bliver fravænnet omkring en alder på 6-8 måneder, hvor de først bliver bundet op i 14 dage i et halsrem, som på et dyrskue. Efter de 14 dage går kalvene i løsdrift inde og ude.

Passionerede dyrskueudstillere

Man møder ofte familien Rasmussen i forbindelse med regionens dyrskuer, hvor deres dyr er i ringen, når de bedste dyr inden for kødkvæg skal findes – og ofte med flotte topplaceringer.

- Vi udstiller årligt på Det Sønderjyske fællesdyrskue i Aabenraa, Landsskuet i Herning og Ribe dyrskue. At tage på dyrskue er som en fælles ferie for os, som familie. Vi ved intet bedre end at være på ferie og have vores skønne dyr med, siger Mogens Rasmussen.

Læs også