Den familieejede tømrervirksomhed Aarestrup Tømrerforretning har 75 års erfaring i byggeri. De laver alt fra tegning til færdigt projekt og har lige nu tømrerentreprisen på et større staldbyggeri i Himmerland.
Den positive byggeoplevelse har Aarestrup Tømrerforretning vægtet højt gennem de 75 år, virksomheden har beskæftiget sig med byggerier landet over.
Det har primært været landbrugs- og industribytterier.
Et af de igangværende projekter foregår ved Øster Hornum i Himmerland hos far og søn, Søren Ole og Allan Kvist. Her har mure- og entreprenørvirksomheden, Lars Pedersen og Søn hovedentreprisen, mens folkene fra Aarestrup Tømrerforretning klarer tømrerarbejdet.
- Vi har haft mellem 2-5 mand til at gå herude. De har blandt andet lavet spær, tag og gavle, fortæller Mads Bergholdt, som er medejer og projektleder ved Aarestrup Tømrerforretning.
Tilpasser sig markedet
Øster Hornum-projektet er en af mange alsidige opgaver for Aarestrup Tømrerforretning.
- Lige i tiden er det inden for landbrug mest kalve- og kvægstalde, vi arbejder på, men vi har også for eksempel bygget svinestalde, fortæller Mads Bergholdt.
Og både når det gælder landbrugsbyggeri og industribyggeri har Aarestrup Tømrerforretning sat en ære i at tilpasse sig markedet.
- I dag er der mere fokus på drift frem for prestigebyggerier, forklarer Mads, som de seneste år har oplevet flere tilbygninger og renoveringer end nybyggerier.
Hos Aarestrup Tømrerforretning er man vant til at håndtere både totalentrepriser og fagentrepriser som her i Øster Hornum. Virksomheden har endda egen tegnestue.
Udvider kostald
Ved Søren Ole og Allan Kvist på Hornumgaard, har Aarestrup Tømrerforretning stået for tømrerentreprisen. Familien er i gang med en udvidelse af kostalden, så den går fra at rumme 260 til 460 malkekøer. Herudover etablerer familien en 750 kvadratmeter stor kalvestald.
På nuværende tidspunkt har Søren Ole og Allan to ejendomme. Hornumgaard, som er i gang med en udvidelse og Kærgaard, som var her det hele startede og som i dag huser kvier og goldkøer.
Herudover har familien Kvist, som også består af bror Morten, forpagtet en ejendom, hvor de malker 150 køer. Det har de gjort siden 2011.
Malkekøerne samles
Når byggeriet står færdig, vil familien have samlet hele mælkeproduktionen på Hornumgaard og udelukkende have kvierne og opbevaring af foder på Kærgaard, som ligger et par kilometer væk.
Tilbygningen til kostalden er på 1.500 kvadratmeter og bygges direkte i enden af 2015-stalden, så bygningen kommer til at rumme de malkende køer, fordelt i hold, goldkøer og kælvningsafdeling.
- Det er et byggeri, hvor man får mange kvadratmeter for pengene med holdbare løsninger, fortæller Mads Bergholdt.
Allan Kvist nikker. For ham fungerede 2015-stalden så godt, at den »bare« skulle forlænges.
En stald med åbne sider, udvendigt foderbord, fast gulv og sand i sengebåsene.
Ideer fra flere stalde
En af de løsninger familien vil fremhæve er et lille repos, som køerne går op på når de skal æde.
- Så bliver de ikke generet af skraberen og de bliver ikke ramt af den gyllesø, der kommer inden skraberen, fortæller Allan, som oplever, at selvom køerne ikke står og æder, alligevel går op på reposet når skraberen kommer.
Det var en af de løsninger familien Kvist så på deres mange ture, inden de begyndte at bygge ny kostald i 2015.
- Vi har været rundt i hele Jylland. Jeg ved ikke hvor mange stalde, vi har set, men det er mange. Vi har taget de bedste løsninger og samlet i vores egen stald, fortæller Allan.
Godt samarbejde
Familien Kvist glæder sig til om få uger at kunne tage den 750 kvadratmeter store kalvestald i brug og inden jul se køerne flytte ind i den nye del af kostalden.
Allan Kvist er meget tilfreds med samarbejdet både med Aarestrup Tømrerforretning og Lars Pedersen og Søn, og også Mads Bergholdt fortæller, at det faktisk hører til sjældenheder at man så langt i processen, som byggeriet er nu, kun har holdt to byggemøder.
- Jeg har oplevet et virkelig godt samarbejde omkring projektet. Det har været nemt at gå til, fordi vi alle kender hinanden og er faste samarbejdspartnere. Bygherre har brugt både os og Lars Pedersen og Søn før, forklarer Mads Bergholdt.
Og måske bliver det heller ikke sidste gang, mælkeproducenten ringer. For drømmen er også at få bygget et maskinhus og samlet al foderopbevaring.