Overdækket gylletank betaler sig straks

En investering i teltdug over gylletank er snusfornuftig. Fordelene viser sig straks, fortæller mælkeproducent.

Følg EU-reformen her i avisen

EU får en ny fælles landbrugspolitik, Common Agricultural Policy (CAP). Den nuværende CAP er udløbet til nytår, og det betyder at et helt nyt sæt regler for, hvordan man får landbrugsstøtte, er trådt i kraft 1, januar 2023. Her i avisen følger vi implementeringen af de mange nye tiltag, regler og støttemuligheder, der følger med den nye CAP.

Hver uge vil vi beskrive, hvordan CAP-reformen rammer de danske landmænd, hvilke positive og negative konsekvenser ændringerne får for dansk landbrug, og vi vil følge med i, om de nye regler bliver implementeret efter hensigten.

En enkelt uoverdækket gylletank på en indkøbt ejendom skal have teltdug på, for der er kun fordele ved at gøre det, lyder det fra ejeren af Mosegård.

- Vi har købt denne ejendom ind til vores. Det eneste brugbare var en lade og så denne ikke-overdækkede gylletank, som vi har søgt om tilskud til at overdække, siger Bjarne Hvelplund, der har en Holstein-besætning lidt uden for Agerbæk.

På grund af ændringen i mindsteinvestering fra 300.000 kroner til 100.000 kroner og ændringen i kravet om tiltag på tidligere to gylletanke til nu en – blev det også muligt for Mosegård at få den sidste tank overdækket.

Besparelse på udbringning

De nuværende overdækkede gylletanke har vist, at initiativet kan betale sig.

- Vi sparer på udbringning af ”regnvand”. Det er vel nok en 25-26 kroner per kubikmeter, og samlet set betyder det noget, forklarer Bjarne Hvelplund.

Mælkeproducenten anslår selv, at han fremadrettet sparer omkring 25 procent i udkørsel.

- Samtidig sparer vi på gødningen, da overdækningen holder på kvælstoffet. Det gavner miljøet, og det er derfor, vi får tilskuddet, siger Bjarne Hvelplund.

Kapacitet

En anden lidt overset fordel er den øgede opbevaringskapacitet.

- Ved at overdække tankene, får vi plads til at opbevare mere gylle. På den måde udnytter vi det, vi har – og hvis vi skal til at have mere og mere regn, så vil det kun blive vigtigere, mener Bjarne Hvelplund.

Han er derfor overbevist om, at han får udbytte af den kommende investering straks.

Mosegård

Bjarne Hvelplund og hustruen Gitte – driver sammen gården Mosegård lidt uden for Agerbæk.

280 hektar – heraf 240 hektar egen jord – danner fundamentet for bedriftens dyrehold på 310 Holstein. EKM 12.550.

Planteavlen består af 85 hektar med majs, 110 hektar byg, 11 hektar grønbyg, 11 hektar brak og 63 hektar græs.

Læs også