Udviklingen peger i retning af, at renterne har toppet og i nær fremtid kommer til at falde igen. Det nye på rentescenen er imidlertid, at første dyk ser ud til at være rykket nogle måneder længere ud i fremtiden. Det til trods kan der stadig være økonomi i at omlægge, fortæller finansrådgiver i Velas
For få måneder siden var optimismen høj, og forventningerne til en nedadgående renteudvikling stor. Renterne så på det tidspunkt ud til at ville falde og allerede i den første del af 2024. Nu har piben imidlertid fået en lidt anden lyd, fortæller Claus Nesager-Bech, afdelingschef i Finans & Formue i Velas.
- Når vi kigger på renter i al almindelighed, er der stadig blandt nationalbankerne stor enighed om, at renterne skal falde i 2024. Det blev understøttet af fjerde kvartal sidste år. Det nye er imidlertid, at det ikke ser ud til at komme til at gå så hurtigt, som man forventede for blot få måneder siden, og at rentefaldet formentlig heller ikke bliver lige så stort, siger han.
- Maskinerne skal udskiftes, når de er slidt op eller blevet for små
God nyhed
Årsagerne til, at rentefaldet ser ud til at være forskudt, er ifølge afdelingschefen blandt andet, at den globale politiske situation forplanter sig som usikkerheder, og det påvirker markederne.
- Det er en selvforstærkende mekanisme, for usikkerhed avler mere usikkerhed, siger Claus Nesager-Bech.
Det vigtigste, som du som virksomhedsejer skal forholde dig til, er, at rentefaldene måske kommer til at tage lidt længere tid end forventet.
- Her skal du bare huske på, at for blot et års tid siden ville vi have klappet i vores hænder, hvis der var udsigt til rentefald, så det er stadig en god nyhed, at renterne kommer til at falde – også selvom det sker lidt langsommere og i mindre størrelsesorden, end meldingerne gik på for få måneder siden, siger Claus Nesager-Bech.
Derfor tøver han heller ikke med at anbefale indehavere af fastforrentede lån med lav fast rente at få kigget på, om de kan få noget ud af at omlægge deres lån.
- Har du finansieret med en lav fast rente i dag, og tror du på, at den korte rente vil falde herfra, vil det stadig være relevant at omlægge lånet til et med variabel rente. Formålet med konverteringen er at skære noget af den samlede restgæld, lyder meldingen.
Husdyrproducenter går en hård tid i møde
Hold fast
Claus Nesager-Bech forventer, at renterne vil falde frem mod starten af 2025.
- Derfor skal du på den korte bane bevare roen og holde fast i dine beslutninger. Det går den rigtige vej med økonomien og renterne. Måske går det bare ikke så hurtigt, som vi troede for tre-seks måneder siden. I det store billede, og når vi taler lån med en løbetid på 10-20-30 år, er udsving, som det vi oplever lige nu, krusninger, siger han.
- Har du truffet robuste økonomiske beslutninger undervejs, skal du være trofaste over de beslutninger. Lad være med at gå ud og handle i »panik«, fordi der er små skvulp i markedet, siger han videre.
Har du det ikke allerede, anbefaler han, at du får lagt en strategi, så du hele tiden har noget konkret at falde tilbage på.
- Derved kan du altid understøtte dine økonomiske beslutninger ud fra din strategi. I strategien skal du konkretisere, hvad dit mål er, og hvordan dine reaktioner skal være, hvis der sker det ene, det andet eller det tredje på markedet, siger Claus Nesager-Bech.
Er du som låntager i tvivl om, hvordan du skal reagere, er rådgivning en god vej at gå.
- Det koster måske lidt at få din økonomirådgivers råd til, hvad du skal gøre, men hvis du så ud fra rådgivningen kan spare flere hundrede tusinde kroner ved at omlægge dit lån, kan de penge meget hurtigt tjent hjem, siger Claus Nesager-Bech.