Når der går sport i bedriftens nøgletal

Yke og Rein Kloppenburg finder motivation i bedriftens økonomiske nøgletal. På den måde ved de, om de kan konkurrere med de dygtigste.

Tal er en væsentlig del af den økologiske mælkeproducent Yke Kloppenburgs liv.

Sammen med sin mand Rein driver hun en bedrift med 220 økologiske malkekøer ved Gislinge i Nordvestsjælland. 

Allerede som helt ung var hun opslugt af matematikken i skolen. Interessen fulgte hende hele vejen gennem uddannelsessystemet, hvor hun læste økonomi og management. Og til et job i den hollandske bank, Rabobank, hvor hun arbejdede først som controller og senere som erhvervskunderådgiver.

- Lige fra jeg var en lille pige, har jeg været meget optaget af tal og matematik. Det har været mit yndlingsfag lige fra starten, og det blev det ved med at være, siger Yke Kloppenburg.

Undervejs skete der dog noget, som forandrede hendes livsbane. Hun mødte sin kommende mand, Rein. Og pludselig gik hendes to hovedinteresser op i en højere enhed. Yke Kloppenburg er opvokset på en kvægbedrift, så dyr og biologi har også været en del af hendes verden.

- Vi mødte hinanden på et dyrskue, og vi deler interessen for biologi og landbrug. Vores fordeling er, at vi laver en plan for den kommende periode, hvorefter jeg laver et udkast til budgetterne. Og så justerer vi dem efterfølgende, siger Yke Kloppenburg.

Konkurrence motiverer

Derfor bliver det meste på bedriften også målt og vejet. Talt og optalt. På den måde kan hun og Rein følge med i, hvordan bedriften klarer sig i forhold til andre. Og netop at følge bedriftens udvikling er noget, som betyder rigtigt meget for Yke og Rein.

- Vi er en familie, som går meget op i sport. Og for os bliver det til en sport at se, hvordan vi klarer os i forhold til andre mælkeproducenter, som vi kan sammenligne os med, siger Yke Kloppenburg og fortsætter:

- Der er altid nogen, som gerne vil være et cykelhjul foran, når man kører. Og dem kan man lære af. Ligesom man kan lære af dem, der altid ligger foran i pelotonen. Men vi skal samtidig være bevidst om, at den cykel, vi kører på, har visse begrænsninger. Ligesom vores bedrifter. Men derfor kan man jo godt blive dygtigere til at træde i pedalerne, uddyber hun.

For at sammenligne bedriftens nøgletal med andre, er Yke Kloppenburg blandt andet flittig bruger af Business Check. Her får hun mulighed for at dykke dybere ned i de tal, bedriften har præsteret. På den måde bliver det muligt at lægge en strategi for, hvordan bedriften skal udvikle sig fremadrettet.

- Det er et øjebliksbillede, hvor vi kan se, hvordan de ting, vi har sat i søen er lykkedes. Så kan vi vurdere, om strategien virker, og hvor vi skal lægge vores fokus for den næste periode, forklarer Yke Kloppenburg.

Viden er centralt

At tale om sine tal er meget vigtigt for Yke Kloppenburg. For bag tallene gemmer der sig viden, som kan flytte bedriftens produktivitet i den rigtige retning.

- Vi kan lære af hinanden og den måde, vi hver især løser de udfordringer, vi står overfor. Og derfor er det vigtigt for os som erhverv at turde dele vores økonomiske nøgletal. Jeg tror på, at vi alle bliver bedre på den måde, siger hun.

Yke Kloppenburg er medlem af Sektorbestyrelsen i Landbrug & Fødevarer Kvæg og medlem af Mælkeafgiftsfonden og Kvægafgiftsfonden.

mip

Læs også