- For et år siden var det besværligt at komme ud af sengen om morgenen. Jeg var stiv i alle lemmer, og jeg skulle passe på ikke at komme til at lave en forkert bevægelse.

Sådan fortæller den 67-årige Thorkild Sommer, som er landmand ved Rask Mølle nær Horsens.

Han husker, hvordan det kunne tage op imod halvanden time om morgenen, før han følte, at hans krop var rettet ud, og hans ryg fungerede.

- Det var også et problem, når jeg sad mange timer i traktoren. Så kneb det med at komme ud af den igen – det gik i hvert fald ikke hurtigt, husker Thorkild Sommer.

Han havde også problemer med sin højre arm, hvilket han i dag, et år efter han startede med kosttilskud, næsten har glemt.

Fik hjælp fra kosttilskud

Problemerne stoppede nemlig efter Thorkild Sommer begyndte at tage kosttilskud fra Sundhedsshoppen.

- Jeg kontaktede Kirsten Bak Hansen (Sundhedsshoppen, red.) i oktober sidste år og fulgte hendes vejledning med hensyn til hvilke produkter, jeg skulle have. Udover produktet Aktiv, der indeholder proteinstoffet kollagen, skulle jeg også have et tangprodukt, der hedder Yumi, som skulle være med til at gøre min ryg mere smidig og mindre stiv og øm, fortæller Thorkild Sommer.

I starten skulle Thorkild tage de to produkter fire gange om dagen. Derefter var det kun morgen og aften. I dag spiser han Aktiv og Yumi hver anden dag for at vedligeholde sine led, og så tager han et tredje produkt, Pulz, på daglig basis.

- Jeg havde tidligere tendens til at have kolde hænder og fødder, og Kirsten fortalte, at Pulz hjælper på blodomløbet. I dag har jeg fået varme i hænder og fødder, så der må jo være noget om snakken, griner Thorkild.

Tredje generation på Toftegården

Thorkild Sommer overtog første halvdel af Toftegården i 1978 og den resterende del i 1986. Han er tredje generation på stedet, som hans bedstefar købte tilbage i 1909 og gav videre til sin søn i 1956. Thorkild Sommer ved, at han bliver tredje og sidste generation på stedet, da hans to døtre ikke ønsker at overtage.

Staldene tømte Thorkild i sommer. Dengang lavede han 5.600 grise om året i en rentabel produktion. Men priserne på korn og energi - og det arbejde Thorkild lagde i det, fik ham til at sige stop.

- Jeg kan få mere ud af det økonomisk ved at sælge kornet til foderstofforeningen i stedet for at fodre mine egne grise med det. Og så er risikoen ikke så stor og arbejdet mindre, forklarer Thorkild, som satte grisene ud.

Fremtiden er klar

Den yngste bygning på stedet er fra 1975 og nu grisene er væk, er det planen, at alle bygninger, undtagen stuehuset, skal rives ned. Og så vil Thorkild Sommer have bygget en ny maskinhal.

I dag dyrker den erfarne landmand nemlig 225 hektar jord, og med et nu godt helbred, har han planer om at blive ved man i mange år endnu.

Markplanen rummer byg, hvede, raps og frøgræs. Og da det fysiske arbejde er blevet mindre med grisenes exit, er Thorkild begyndt at spille badminton og i det hele taget have fokus på sin sundhed.

- Jeg kunne sagtens spise et stykke rugbrød mere til frokost, men så vil kiloene jo bare begynde at komme på, da jeg ikke har så meget fysisk arbejde længere, siger Thorkild Sommer, som ikke er i tvivl om, at han vil fortsætte med sine kosttilskud.

Ejendomme