Økologisk, økonomisk og mobilt hønsehus
Som en afgørende del af et igangværende projekt med regenerativt og bæredygtigt landbrug indgår et mobilt hønsehus, der er skræddersyet til økologisk hønseavl og har lave etableringsomkostninger.

Bart Claessens fra projektet Økobo står her foran projektets mobile hønsehus, hvor hønsene er i gang med at forbedre jorden til gavn for dyr og mennesker. Foto: Arne Lycke
Bart Claessens har sammen med flere andre unge mennesker anskaffet et mobilt hønsehus som en del af Økobo, der er et bæredygtigt og økologisk landbrugsprojekt.
Hønsehuset flyttes løbende, så hønsene hele tiden kan få ny frisk jord at skrabe og pikke i. I projektet følger det efter køerne, der flyttes cirka hver tredje dag.
Når køerne skider på marken, vil insekter og biller udvikle sig. Hønsene spiser dem, og når de samtidig skraber i jorden, så tilføres jorden et ekstra lag. Den konstante vekslen mellem køer og høns vil kontinuerligt forbedre og regenerere jorden.
Specialiseret vejledning
Undervejs i projektet har Tommy Overby rådgivet og leveret blandt andet det mobile hønsehus til projektet. Han har med sin virksomhed Overby Export Consulting, der holder til i Korsør, specialiseret sig i at udvælge og levere produkter inden for Mobile Farming-konceptet.
- Hønsene har altid adgang til græs, kløver, insekter og så videre. De spreder ko-gødningen, spiser uønskede insekter og tilfører kvælstof til jorden. Det fremmer græsvæksten og gavner på den måde køerne, siger Tommy Overby.
Som en del af løsningen har Overby Export leveret den mobile indhegning, der omkredser hønsehuset og holder styr på hønsene. Den er nem at flytte, når hønsehuset løbende flyttes omkring på marken. Desuden har han leveret den mobile malkeanlæg samt et mobilt multihus til projektet.
Kompakt og mobilt
Hønsehuset er på 12,5 kvadratmeter og har plads til 70 økologiske eller 120 konventionelle høns. Det er EU-godkendt til økologisk hønseavl. Det er et komplet hønsehus, som er udstyret med redekasser og manuelt bånd til fremføring af æggene, så det er nemt at samle dem ind. Desuden er det udstyret med siddepinde, drikkesystem og fodertrug. Fra åbningen i forenden af vognen kan hønsene frit gå ud og ind.
Det har en stor ventilationsåbning, som er udstyret med et finmasket vindnet, så hønsene ikke kan flyve ind eller ud ad ventilationsåbningen. Om natten kan det lukkes, så hønsene kan sove trygt.
Hønsehuset hedder Chicken Caravan Euro og er udstyret med anhængertræk og hjul. Det kan hæves og sænkes, så det nemt kan flyttes. På flad mark kan det gøres manuelt, og i lidt mere kuperet terræn kan det klares med en ATV eller UTV foran.

Huset leveres som et modulært samlesæt og forholdsvist enkelt at samle. Alternativt kan en montør fra Overby Export stå for samlingen mod merpris. Foto: Arne Lycke
Multihus
Chicken Caravan Euro findes også i større men stadig mobile versioner. Huset på 30 kvadratmeter har plads til 170 økologiske og 270 ikke-økologiske høns, mens versionen på 60 kvadratmeter har plads til 360 økologiske høns.
- Chicken Caravan Euro er et mobilt multihus, der ikke kun kan anvendes til høns, men også til at huse og skabe læ for køer, får og geder og så videre. Det er blot et spørgsmål om at vælge det rigtige udstyr til huset, siger Tommy Overby.
Det er opbygget som en lukket trailer, hvor der er ventilationsåbninger i begge sider, som er udstyret med finmasket vindnet. Der er også en presenning med håndsving, så huset kan lukkes helt af i tilfælde af for stærk vind eller hvis der er risiko sygdomme som fugleinfluenza, hvor hønsene skal holdes indenfor.
Tilpasningsdygtigt
Chicken Caravan Euro er isoleret, da det er opbygget med sandwichelementer. Med isoleringen kan hønsehuset for eksempel også huse får hele vinteren. Med hæve/sænke hjul på siden og træk foran kan huset flyttes med en traktor. Ved at hæve hjulene kan man også snildt få ekstra ventilation til dyrene på varme dage.
Chicken Caravan Euro kan fås med fast bund, hvilket er et krav fra nogle danske kommuner, når det drejer sig om hønsedrift.
- Chicken Caravan Euro-huset er produceret i Europa, og dermed undgår vi lange leveringstider, fortæller Tommy Overby.
Huset leveres som et modulært samlesæt og forholdsvist enkelt at samle. Alternativt kan en montør fra Overby Export stå for samlingen mod merpris.
- Vores Outdoor Mobile Farming-koncept møder behovet for, at man som her på Bjørnø, kan producere gode, lokale og bæredygtige fødevarer med lave opstartsomkostninger, og så er det en løsning, som understøtter det regenerative jordbrug, siger Tommy Overby.