En vellykket test af to forskellige høstteknikker skal nu give input til udvikling af den mest optimale metode at høste græs på, når det skal bruges til at fremstille protein til foderstof.
Protein udvundet af græs ses som en af mulighederne for at få mere danskproduceret husdyrfoder i en tid, hvor der er et stigende ønske om at nedbringe importen af især soja. Men blandt andet høstteknikken skal tilpasses, før græs til protein kan blive en succesrig ny produktion.
Derfor glæder Erik Fog, som er landskonsulent for Seges, sig over en vellykket test af to høstteknikker i Projekt Græs-prof, som udvikler græsproteinkonceptet.
Lige nu har projektet fokus på de udviklingsopgaver, der er i selve høsten af græsset. Maskinerne til de to forskellige høstteknikker, en MaksiGrass Friskgræs-høster og en Kverneland-skårlægger med opsamlervogn, er valgt ud fra det kriterie, at de er skånsomme og høster græsset uden at snitte det.
Græsprotein udvindes af saften fra bladene, og derfor skal man bruge helt nyhøstet græs, der ikke knuses i marken, men først på fabrikken lige før saften presses af.
Sammenligning
En vigtig del af kvalitetsmålingen af høstteknikkerne er en sammenligning af de to maskiner. Derfor blev der som en del af testen blandt andet målt på tidsforbrug og dieselforbrug for hvert vognlæs græs. Sammenholdt med andre faktorer giver det et billede af omkostningerne til græshøsten.
Det er første gang, man tester høstteknikker i forbindelse med projektet.
I løbet af projektperioden, som løber over fire år fra 2020-2023, er det meningen, at de to maskiner skal tilpasses, så deres funktioner bliver så optimale som muligt til at høste græsset.
Perspektiver
Erik Fog, som er leder på projektet, oplyser, at testen forløb efter planen og gav værdifulde data til den videre udvikling af høstteknikker for græs til proteinfremstilling.
- Potentielt kan græsprotein blive en spændende ny produktion for dansk landbrug, som vil kunne reducere importen af protein fra udlandet og være med til at reducere udledningen af kvælstof til vandmiljøet og drivhusgasser til atmosfæren. Nogle taler om, at det er starten på en grøn revolution for dansk landbrug, siger Erik Fog om perspektiverne i projektet.
- Udviklingen af græsprotein fra græs og kløver er allerede nået langt, og derfor handler det nu om at optimere de forskellige led i processen fra selve høsten til presning på bioraffineringsanlægget. Hvis det lykkes, kan det blive en god forretning, fordi det bliver muligt at øge værdien af græsmarksafgrøder, lyder vurderingen fra Landbrug & Fødevarer.
mip
Fakta om projektet
- Projektet Græs-prof bliver gennemført i forlængelse af en række forsknings- og udviklingsprojekter inden for græsprotein,
- Projektet er koordineret med det sideløbende projekt »TailorGrass«, der har etableret et produktionsanlæg på Ausumgaard
- Projekterne er støttet med tilskud fra Grønt Udviklings- og DemonstrationsProgram (GUDP) under Miljø- og Fødevareministeriet
- Projektperioden slutter i 2023