Tillid, samarbejde og dialog er nøgleordene for et konstruktivt arbejde fremadrettet for Rasmus Prehn, som i efteråret blev valgt som minister for fødevarer, landbrug og fiskeri. Han ser et dansk landbrug med flere mulige erhvervseventyr - også uden for landets grænser.
Ministeren for fødevarer, landbrug, og fiskeri blev kastet direkte for løverne, da han midt i mink-skandalen blev valgt som minister. Lidt mere på afstand var han, da LandboNord havde inviteret til digitalt årsmøde, men alligevel bragede han åbent og ærligt gennem alle deltagernes computerskærme.
- Jeg glæder mig til et tæt samarbejde med jer her i LandboNord. Jeg er gået ind i det her arbejde for at skabe tillid, skabe dialog og samarbejde. Jeg tror, det er så vigtigt og afgørende. Og I skal vide, at jeg har sat mig for, at når det er muligt, så vil jeg komme så meget ud i landet som overhoved muligt, møde jer, have dialogen, være på besøg på jeres gårde og andet. Og besøger måske netop jer og jeres landbrug og ser hvordan I arbejder. Det ser jeg frem til, sagde ministeren til nordjyderne, og udtrykte sin forståelse overfor minkerhvervet som det første.
Den grønne omstilling
Ministerens overordnede emne var dog den grønne omstilling.
Regeringen vil reducere CO2-udslippet med 70 procent inden 2030.
- Det er store ambitioner og dem når vi ikke i mål med uden at I også fra landbrugets side bidrager, men der skal være fornuft i tingene og I skal høres. Og det er også derfor jeg som ny minister har valgt en anderledes procedure. En procedure hvor vi har meget mere dialog og samtale med sådan nogle som jer, som repræsenterer erhvervet.
Forhandlingerne omkring den grønne omstilling startede op forleden med over 800 online-deltager.
- Det jeg fornemmer er, at I fra landbrugets side rigtig gerne vil den grønne omstilling. I er også ambitiøse i forhold til at overlade en jordklode som er mindst lige så god, som den er nu til jeres børn og børnebørn, sagde Rasmus Prehn, som slog fast at den grønne omstilling handler om flere ting, også et bedre og sundere vandmiljø.
Nye erhvervseventyr
Den grønne omstilling giver efter Rasmus Prehns mening også mulighed for nye erhvervseventyr.
- For eksempel så er der spændende potentialer i at tage lavbundsjorde ud, sikre at oversvømmelser vil få nedbragt CO2 udslippet. Vi har fra regeringens side sat 2,7 milliarder kroner af foreløbig. Det kan være vi skal gøre mere. Det kan være vi skal se på, hvordan vi arbejder med EU's midler i fremtiden, lød det.
Ministeren nævnte også muligheden for at lave græsprotein, for at kunne producere sit eget protein og mindske importen af for eksempel soja fra Sydeuropa.
- På den måde kan vi være foregangsland i forhold til klima, miljø, men også i forhold til ny produktion som andre lande interessere sig for. Der kan være nye eksporteventyr der ligger for enden af de her forhandlinger, forklarede Rasmus Prehn.
Nye markeder venter
Kostrådene, med at spise mindre kød, men til gengæld kød af god kvalitet, blev også vendt.
- På sigt ligger der også et stort eksporteventyr i også at udvikle gode proteinholdige plantebaserede måltider. Det er afgørende vigtigt, sagde Rasmus Prehn og fastslog, at det landbrug der er skab ikke bare skal hældes ud med badevandet.
- Jeg vender mig imod dem, der siger, at vi skal afhænde den animalske produktion. Selvfølgelig skal vi ikke det. Danmark har et kæmpestort eksporteventyr for eksempel af grisekød til Kina og det skal vi fortsætte med, men vi kan gøre det på en mere klimarigtig måde og vi kan gøre det på en mere hensigtsmæssig måde, forklarede han.
Trompet: Formand for Landbrug & Fødevarer
- Lyt til erhvervet
Det var en formand for Landbrug & Fødevarer, der kom med en klar opfordring til politikerne om at lytte til erhvervet.
Søren Søndergaard blev for tre måneder siden formand for Landbrug & Fødevarer. Det fortalte han om ved LandboNords årsmøde. Her kunne den nye formand blandt andet fortælle om, at han ikke har oplevet meget inddragelse af erhvervet fra politisk side. En ting han ønsker anderledes fremadrettet.
- Det kunne være man skulle lytte til os. Det kunne være man skulle tale med os, apropos minkene. Det kunne være man skulle vende med erhvervet, hvad gør vi lige her, i lidt højere grad end man gjorde. Vandplanerne lige om lidt. Det kunne være, man skulle have været dygtigere til at inddrage erhvervet. Det er i hvert fald mit indtryk, da jeg kom til for tre måneder siden, der har ikke været meget inddragelse af erhvervet om hvordan man løser det her. Det synes jeg faktisk er et problem, at man ikke inddrager dem, det handler om. Det er da sådan, vi plejer at gøre i Danmark. Den der afstand, den synes jeg er blevet for stor og det synes jeg vi skal italesætte.