I et generationsskifte er der mange menneskelige aspekter, som ikke altid får lige så stor fokus som de praktiske, økonomiske og juridiske forhold. Udfordringerne ses ofte, når parterne skal samarbejde i en kortere eller længere periode omkring generationsskiftet.
Af Mette Thorhauge, virksomhedsrådgiver og Vibeke Fladkjær Nielsen, kvægrådgiver, Fjordland
Der er mange måder at lave et generationsskifte på. I nogle tilfælde laves et generationsskifte med et rent snit. Her overtager køber hele ejendommen og dermed også driftsledelsen på én gang. Samtidig er sælger videre på pension eller til et nyt job.
Ofte er scenariet et andet. Køber kan have været ansat på bedriften op til generationsskiftet. Køber kan også være opvokset på bedriften og indgået i den daglige drift mere eller mindre hele sit liv.
Sælger har på samme måde måske levet hele livet på bedriften og har hele sin identitet som landmand der. Sælger ønsker nu at give stafetten videre og trække sig lidt tilbage, men stadig være en del af den daglige drift.
Generationsskiftet giver anledning til en ny rolle- og ansvarsfordeling. Her kan grænserne mellem arbejde og familie også trækkes professionelt op, hvis det er aktuelt. Det kan lyde banalt, men det er ofte en stor hjælp at få skrevet ned, hvem der har ansvaret for hvad. Ligeså skal parternes rolle i generationsskiftet skrives ned.
Ikke mange tør sætte ord på manglende tillid mellem parterne. Ikke desto mindre eksisterer det problem til fulde i mange situationer. Det giver anledning til rigtig mange frustrationer. Rolle- og ansvarsfordelingen kan være en stor hjælp i de situationer.
Værdierne på plads
Lige så vigtigt er det at sætte ord på, hvilke værdier parterne kommer med i generationsskiftet. Er det vigtigt at have et godt forhold til naboerne? Hvilken arbejdsplads ønsker vi at have?
Her kan der også sættes både kortsigtede og langsigtede mål. Det skal sikres, at alle arbejder i samme retning. På den måde laves den strategi, der skal eksekveres under generationsskiftet. Her er det også vigtigt at få afklaret, hvor længe generationsskiftet skal vare, og hvordan sælgers tilbagetrækning skal foregå.
Hold ugentlige møder
Når hverdagen rammer, kræver det en indsats at stoppe op, gøre status, planlægge og måske få taget den svære samtale. Det er simpelthen nemmere at fortsætte med arbejdet og for en stund lukke øjnene for problemerne.
Vores anbefaling er derfor, at der allerede inden generationsskiftet aftales et ugentligt møde med en fast dagsorden. Kommunikation er vigtig for at komme konflikterne i forkøbet. På disse møder skal udfordringerne italesættes, og der skal tages hånd om dem.
Giv hinanden gode forudsætninger for fremtiden
Mange sælgere er rigtig gode til at give køber indblik i det at være virksomhedsejer på mange niveauer. For eksempel medarbejderansvar, budgetlægning og markplanlægning inden et generationsskifte. Det at drive en virksomhed med alt, hvad der følger med, er en anden disciplin.
Anbefalingen er derfor at få taget hånd om rolle- og ansvarsfordeling, lave en tilbagetrækningsplan og sætte retning for virksomheden, inden hverdagen rammer. Det kan være en stor hjælp for alle parter.