Gennem det seneste års coronanedlukning af verden har Effektivt Landbrug kun kunnet skrive om landbrug i mange lande i de ugentlige Global Farming-artikler.

Selvom det er en god og nem måde at få viden om den store verden, er det mere spændende selv at rejse ud og opleve den.

Derfor satser vi nu på sammen med rejsebureauet Rejsogoplev, at det igen bliver muligt at krydse landegrænserne fra oktober måned og fremover.

Tryghed

Her kan du læse om de fastlagte studieture i den rækkefølge, de har afrejse.

Alle studieture er pakkerejser. Det betyder, at såfremt rejserestriktioner fører til aflysning, får alle deltagere det fulde, indbetalte beløb tilbage inden for en uges tid efter aflysningen.

Med andre ord kan du tilmelde dig med fuld tryghed.

Japan 24. oktober-2. november

Japan er et lidt ualmindeligt rejsemål for danske landmænd. Men især dansk svinekød og mejeriprodukter er lovprist af de 124 millioner japanske forbrugere.

På studieturen er der rig lejlighed til at stifte bekendtskab med landbruget i Japan. Vi skal også opleve kulturen, som både er meget traditionel og meget nytænkende.

Studieturen starter 24. oktober enten i København eller Billund. På det tidspunkt er det efterår i Japan, men forvent højere temperaturer end i Danmark – nemlig fra 19 til 23 grader i dagtimerne.

Målet med studieturen er at få en direkte kontakt til de japanske landmandskolleger, opleve deres hverdag, udfordringer og få et indtryk af landbrugets vilkår i det velhavende land.

Men bare at bo og spise i Tokyo med sine 37 millioner indbyggere er en kæmpe oplevelse i sig selv. At byen i august i år er vært for de olympiske lege, giver kun ekstra krydderi på oplevelsen. Det er en begivenhed, som japanerne går utroligt meget op i, men som desværre bliver uden internationale tilskuere på grund af Covid 19-pandemien.

Toyota og hurtigtog

At komme ud i de japanske landområder er en helt anderledes oplevelse. Der er store markområder, som står spejlblanke med vanddækkede rismarker. Og ofte overraskes man over den høje standard, der generelt er på de japanske landbrug.

Ud over en del besøg på landbrug er der tid til et meget interessant besøg på de enorme Toyota-bilfabrikker, togrejse med hurtigtoget Shinkansen, møde med vores folk på den danske ambassade i Tokyo og med Danish Crowns repræsentant. De vil gennemgå afsætningen af danske landbrugsprodukter med en vurdering af det japanske marked de kommende år.

Mellem de faglige oplevelser er der kulturelle besøg, som giver indtryk af Japans historie og samfund – både i Tokyo, Kyoto og i landområderne, hvor turister normalt ikke kommer.

Rejseleder er journalist og agronom Jørgen P. Jensen, Effektivt Landbrug, der har rejst i Japan med adskillige landmandshold og på reportagerejser over det meste af Japan. Han er med på hele rejsen og oversætter til dansk. Desuden har vi Masumi Tsuchiya med som en meget erfaren lokal guide. Hun har i en årrække arbejdet på den danske ambassade i Tokyo, og kender derfor Danmark og danske landbrugsprodukter rigtig godt.

I Japan besøges dygtige landmænd - her en mælkeproducent med hans moderne rissåmaskine bag ham. Foto: Jørgen P. Jensen

I Japan besøges dygtige landmænd - her en mælkeproducent med hans moderne rissåmaskine bag ham. Foto: Jørgen P. Jensen

Rumænien med flere danske landbrug 31. oktober-6. november

Op til murens fald i 1989 var der godt 14 millioner hektar landbrugsjord i drift i Rumænien, der er cirka seks gange større end Danmark. I dag er der cirka ni millioner hektar, hvoraf de fleste drives af lokale landmænd.

Men allerede tidligt valgte flere entreprenante danske landmænd alene eller i selskaber at etablere store landbrug i Rumænien. Nogle af dem og meget mere skal vi besøge på vores spændende studietur med start søndag 31. oktober og hjemkomst lørdag 6. november.

Der er mulighed for at rejse fra såvel Billund som København. Vi flyver til Rumæniens hovedstad Bukarest. Her skal vi blandt andet opleve verdens næststørste bygningsværk, Folkets Hus. Det er kun Pentagon i Washington DC, som er større.

Der er også besøg på kasernen, hvortil ægteparret Ceausescu blev bragt efter deres fald fra magtens tinde for at blive dømt og henrettet ved skydning.

De næste dage besøger vi både typiske, moderne rumænske landbrug og danskejede storlandbrug.

Hos danskejede JD Agro Cocora er der for eksempel et markbrug på 12.500 hektar på noget af Europas mest frugtbare jord.

Vi håber også at besøge Rumæniens absolut største landbrug på øen Braila Mica. Her er omkring 57.000 hektar landbrugsjord ejet af Hamdan Bin Zayed Al Nahyan fra Forenede Arabiske Emirater.

Danske FirstFarms og ligeledes danske Agri Invest skal vi også besøge.

Vi skal selvfølgelig også opleve lidt mere af det, Rumænien byder på – blandt andet besøg hos rumænske familier og flot natur.

Rejseleder er tidligere chefredaktør Niels Damsgaard Hansen, som også oversætter fra engelsk ved de lokale besøg.

Her bliver der sået direkte i stub hos JD Agro i Rumænien.

Her bliver der sået direkte i stub hos JD Agro i Rumænien.

Det bedste i Brasilien og Argentina 17.-30. november

Landbrug, natur og kultur er meget anderledes i Brasilien og Argentina på grund af helt andre klimatiske, kulturelle og politiske betingelser. Det kan opleves på en studietur fra 17.-30. november med afrejse fra både Billund og København.

Turen starter i Rio de Janeiro med den verdensberømte Copa Cabana strand, som vi skal bo ved. Vi oplever flere af byens største seværdigheder – for eksempel Sukkerbjerget og den berømte Kristus-figur på en bjergtop højt over byens tage.

Efter godt to dage i og omkring Rio de Janeiro flyver vi til Foz do Iguazu, hvor vi oplever de storslåede vandfald fra både den brasilianske og argentinske side. Her sejler vi på floden i store gummibåde meget tæt på vandfaldene. Vi besøger desuden Itaipu, verdens næststørste vandkraftværk.

Efter de gigantiske oplevelser kører vi sydpå i bus mod Buenos Aires. Undervejs håber vi at besøge en meget stor teplantage, der dyrker den såkaldte mate, der drikkes af alle argentinere.

I Buenos Aires sejler vi en tur i Tigre deltaet og skal bagefter på en sightseeing til de mest unikke seværdigheder. Et tangoshow er med, før vi kører ud på pampassen for at besøge farme, en feedlot med opfedning af kvæg, en frøavler og landbrug med forskellige, typiske produktioner.

Vi skal desuden besøge danske DLF, der via sit opkøb af PGG Wrightson er blevet meget store på frøavl i Sydamerika.

Rejseleder er tidligere chefredaktør Niels Damsgaard Hansen, som også oversætter fra engelsk ved besøgene i Brasilien. I Argentina har vi en dansktalende, lokal guide med.

Et kig ned i Djævlens Gab ved Iguacu-vandfaldene er et af de største naturlige vidundere. Nederst i billedet er det Brasilien og øverst Argentina. Fotos: Niels Damsgaard Hansen

Et kig ned i Djævlens Gab ved Iguacu-vandfaldene er et af de største naturlige vidundere. Nederst i billedet er det Brasilien og øverst Argentina. Fotos: Niels Damsgaard Hansen

Slutfedning af kvæg i såkaldte feedlots er almindeligt i blandt andet Argentina, og Don Ramon er en af de største af slagsen med eget slagteri.

Slutfedning af kvæg i såkaldte feedlots er almindeligt i blandt andet Argentina, og Don Ramon er en af de største af slagsen med eget slagteri.

Landbrug og safari i Uganda 22. november-3. december

Uganda rummer masser af muligheder, som kun få danskere har stiftet bekendtskab med – endnu. Men landet ved ækvator er inde i en hastig udvikling, som også nogle danske landmænd er med i.

Englænderne kaldte landet ved bredden af Viktoria søen »Afrikas Perle«. Det kælenavn rammer plet, for landet er grønt, virkelig smukt og har et yderst behageligt klima på grund af sin højde på 1.000 meter over havet.

Desuden er klimaet godt til landbrug, og der en stor vilje til udvikling. Alt det og meget mere er en del af studieturen 22. november-3. december.

Vi besøger lokale i lerklinede hytter, kommer ud i regnskoven, besøger farme i forskellige størrelser, danser til en otte mands xylophon og ser lokale markeder.

Der er mulighed for at snakke om alt fra husdyrhold, dyrkningsmetoder og jordkvalitet over forretningsmuligheder, vækst og uddannelse i naturbeskyttelse og til livet i Uganda på kort og lang sigt.

Uganda har desuden et storslået dyreliv. Vi besøger Murchison Falls National Park, som indrammes af Victoria Nilen mod syd og Albert Nilen i vest. Området giver de helt rigtige betingelser for giraf, elefant, bøffel, flodhest, løve, antilope og mange flere eksotiske dyr.

Vi skal også sejle op ad Nilen til det spektakulære Murchison vandfald. Her kan vi se flodhest, krokodille og masser af væverfugle, hejrer, fiskeørne og isfugle i alle afskygninger.

Der er kun udbudt maks. 14 pladser på denne spændende studietur.

Peter Hersted er rejseleder på og oversætter fra engelsk.

Bagada John Winter i Uganda dyrker mango og laver juice af friskplukkede, fuldmodne frugter. Det foregår med håndkraft lige fra plukning til tapning på flasker eller dunke, som påsættes en flot etiket med firmanavn og varedeklaration.

Bagada John Winter i Uganda dyrker mango og laver juice af friskplukkede, fuldmodne frugter. Det foregår med håndkraft lige fra plukning til tapning på flasker eller dunke, som påsættes en flot etiket med firmanavn og varedeklaration.

New Zealand fra nord til syd 14. januar-3. februar 2022

For mange er det et højdepunkt at komme til New Zealand. Vi har en studietur med besøg på typiske newzealandske landbrug fra 14. januar til 3. februar 2022.

Studieturen starter i Auckland på Nordøen og ender i Christchurch på Sydøen.

New Zealand er kendt for sin omfattende landbrugsproduktion og overvældende natur. Det er også landet, hvor landbrugsstøtten som noget helt unikt blev revet væk natten over i 1990. Vel at mærke uden at landmændenes økonomi kollapsede. Faktisk har landmændene det generelt udmærket. De er ligesom os i Europa hele tiden i gang med at udvikle deres landbrug og produktionsmetoder. Det gælder inden for planteavl, kvægavl og fåreavl.

Det danske andelsselskab DLF overtog i april 2019 det newzealandsk baserede frøfirma PGG Wrightson med afdelingen i Australien, Argentina, Brasilien og Uruguay udover i New Zealand. Dem skal vi besøge og høre nærmere om.

Vi besøger flere typer planteavlere, fåreavlere, kødkvægsavlere og kiwi-dyrkere for at nævne nogle af de forskellige typer landbrug, vi får at se på studieturen.

På Canterbury Plains på Sydøen er verdens indtil videre højeste udbytte i hvede er høstet. Området er præget af en intensiv planteavl, hvor vanding er afgørende.

Udover alle de faglige besøg bliver der tid til at opleve flere turistattraktioner og den storslåede natur undervejs. Det gælder for eksempel Rotorua på Nordøen og vestkysten på Sydøen, hvor vi blandt andet ser de verdensberømte gletsjere og de flotte, grønne skove op mod bjergene.

Rejseleder er tidligere chefredaktør Niels Damsgaard Hansen, som også oversætter fra engelsk ved besøgene.

Tilmelding

Det er nemt at tilmelde sig studieturene på hjemmesiden www.rejsogoplev.dk

På samme hjemmeside kan du læse mere om studieturene, se programmerne og læse mere om vilkårene for pakkerejserne, der er dækket af Rejsegarantifonden og diverse forsikringer.

Du kan også finde kontaktoplysningerne.

En anden mulighed er at skrive til oplev@rejsogoplev.dk eller ringe til Niels Damsgaard Hansen på 51 41 71 58.

 

Global Farming