Rent drikkevand kræver oprydning i punktforureninger fra lossepladser
Det er ikke så svært at sikre det danske drikkevand. Det kræver oprydning og fjernelse af forureningskilder. Sådan lyder budskabet fra Bente Andersen, agronom og fagchef i Foreningen for Grundvandsbeskyttelse i en pressemeddelelse.
- Danmark er klistret til med gamle, sivende lossepladser, som udgør risiko for grundvandet. Udover de mange losse- og fyldpladser, findes der jo tusindvis af andre forureningskilder, fortsætter hun.
Hun pointerer samtidig, at ifølge region Midtjylland skønner man, at der findes 50.000-100.000 af sådanne potentielle forureninger på landsplan.
Udover lossepladser er det eksempelvis vaskepladser, industrigrunde, DSB banearealer samt det offentliges og privates brug af sprøjtemidler der er årsag til forurening af grundvandet.
- Der er ingen vej udenom en landsdækkende oprydning. Og der er nok at tage fat på, slutter Bente Andersen.
Årets Fuldkornsdag fejret i alle landets kommuner
For første gang nogensinde var der opbakning til Årets Fuldkornsdag i alle landets 98 kommuner. Kantiner, dagplejere, supermarkeder, børnehaver, håndværksbagere, sundheds-NGO’er, myndigheder og livsstilscentre var blandt dem, der fejrede fuldkornet. Selvom Danmark er blandt de nationer i verden med det højeste fuldkornsindtag, så lever 46 procent af den danske befolkning stadig ikke op til det officielle kostråd om at spise mindst 75 gram fuldkorn om dagen. Derfor er der fortsat grund til at sætte fokus på fuldkorn. Det skete i år for 13. gang – i år med fokus på havre.
Selvom 79 procent af danskerne spiser fuldkorn dagligt eller flere gange om ugen, så halter det med at forstå, hvad fuldkorn er. En Megafonundersøgelse for Fuldkornspartnerskabet viser nemlig, at kun 56 procent af os ved, at rug kan være fuldkorn og kun 47 procent ved, at fuldkorn handler om at hele kornet er med - også kimen og skaldelene, hvor de fleste fibre vitaminer og mineraler sidder. Så der er mange gode grunde til endnu engang at slå et slag for fuldkornet.
Pesticid-stoffer overskrider kravværdi i varslingssystem for udvaskning
På testmarkerne i VAP undersøges det, om godkendte pesticider og deres nedbrydningsprodukter udvasker til grundvand. Formålet med at teste godkendte pesticider og deres nedbrydningsprodukter i VAP er blandt andet at afklare, om Miljøstyrelsen skal regulere midler med stofferne anderledes pga. en uacceptabel risiko for udvaskning til grundvand.
Miljøstyrelsen har modtaget en ekstraordinær afrapportering fra forskerne bag Varslingssystemet for udvaskning af pesticider til grundvand (VAP). Rapporten omhandler test af svampemidlet cyazofamid på VAP-marken i Jyndevad i perioden april 2020 – juni 2022. Årsagen til den ekstraordinære afrapportering er, at der er gjort markante fund af nedbrydningsprodukterne DMS og DMSA (CAS nr. 6623-40-1) fra cyazofamid. De to nedbrydningsprodukter har ikke hidtil været identificeret som stammende fra cyazofamid, men med resultaterne fra VAP kan dette nu dokumenteres. To kendte nedbrydningsprodukter, CCIM og CTCA, blev ikke detekteret i moniteringsperioden.
Maskinforretning har vokseværk og viser millionregnskab
Maskinforretningen Kaj Homilius A/S har løftet sin bundlinje de sidste tre år. Firmaets resultat for 2022 lander på 3,11 millioner kroner mod forrige års resultat på 2,06 millioner kroner. Kigger man på driften - EBITDA - er den angivet til 5,48 mio. kr. og er højere end året før. Maskinforretningen har oplevet en stigning i sine aktiver fra 37,4 millioner kroner sidste år til 45,8 millioner kroner i 2022. De kortfristede aktiver udgør 44,6 millioner kroner heraf og virksomhedens tilgodehavender ligger på 8,98 millioner kroner. Angående likviditetsgraden, har den fastholdt et stabilt niveau for året og ligger på 154,15 %. Likviditetsgraden ligger dermed på et stabilt niveau til trods for udlodning af udbytte. I 2022-regnskabet har virksomheden vækstet sin egenkapital, som er steget fra 12,7 millioner kroner til 14,8 millioner kroner for året.