Tidspunktet er årets koldeste måned. Termometret viser minusgrader, og en hård og bidende vind fra øst gør det hundekoldt. Mildest talt. Stedet er Helsingør, porten til resten af Skandinavien, og med slottet »Kronborg« alleryderst på Sjællands spids, hvor Øresund er smallest.
Købstaden Helsingør blev grundlagt i slutningen af 1100 tallet, og godt et par århundrede senere blev fæstningen »Krogen« opført af Erik af Pommern for at kontrollere indsejlingen gennem Øresund til Østersøen og for at sikre opkrævningen af told. Fra 1574 til 1584 blev den middelalderlige fæstning af Frederik 2 bygget om til renæssanceslottet »Kronborg«. Men det er en ganske anden historie.
 

Med hastige skridt

Med huen trukket godt ned over ørerne går det med lange, hastige skridt gennem købstadens ensrettede handelsstrøg, Stengade, hvor målet blandt gamle bygninger med en overflod af lokkende butikker er at finde nummer 51A.
Enkelt og ligetil! Men nej. En smal port med et næsten skjult nummer 51 på en stenvæg førte til en stor gård med høje, mørke bygninger og et absolut minimum af alfabetets bogstaver som nødvendigt supplement til tallet 51. Men hjælpen var nær. Fra bunden af en trappe fra gården og ned til en kælder, lød det fra en ung kvinde,
- Det er måske mig, du leder efter?
- Måske, hvis du er Mette Ingrisch, svarede jeg.
- Så er du på rette vej, for det er mig. Skynd dig ned af trappen og kom indenfor i varmen, lød det med et stort velkomst-smil.
 

Beskedent køkken

Mette Ingrisch, 38 år, har i et lejet og beskedent køkken på små 30 kvadratmeter etableret sig som iværksætter i firmaet Rawfactory Organic, der producerer rawfood-baserede godbidder. Direkte fra engelsk oversættes rawfactory til rå fabrik.
- Jeg fremstiller delikatesser, der er 100 procent økologiske, vegan og naturlige. Det betyder, at jeg udelukkende bruger superfood som nordisk havtorn, matcha, rå kakaobønner, kokos, lakrids, chufa, mint, hibiscus, ingefær, vanille, chili, figner, nødder og dadler, fortæller Mette Ingrisch og understreger, at superfood har et højt indhold af vitaminer, mineraler og antioxidanter.
- Samtidig er det for mig vigtigt at arbejde med bæredygtighed, ligesom hele produktions-processen skal foregå med håndkraft, for at minimere energiforbruget. Derfor håndruller jeg mine Raw treats efter egne opskrifter i en petitfour-udgave, som jeg synes, råvarerne fortjener.
- Sagt med andre ord er jeg virkelig optaget af, hvordan man kan sammensætte uforarbejdede råvarer og på den sunde måde skabe noget til den søde tand og samtidig have fokus på smagen. Jeg tror generelt, at kosten er en vigtig del i et helhedsorienteret syn på det hele menneske for at kunne opnå bedre trivsel og velvære, siger Mette Ingrisch.
 

Ikke efter fremmede

Mette Ingrisch´s interesse for mad kommer ikke fra fremmede.
- Min far, visesangeren Kjeld Ingrisch, var uddannet kok, og allerede da jeg var en lille pige, fattede jeg interesse for madlavning. Og interessen holdt ved, da jeg blev voksen, og især, da jeg selv blev mor til to små piger, som jeg virkelig ønsker, skal have gode kostvaner, siger Mette Ingrisch, der mener, at for mange i Danmark lever usundt.
For et par år siden blev Mette Ingrisch pludselig grebet af lyst til at producere en lækker kage til sin søde tand. Det var startskuddet til Rawfactory Organic, som et lokalt iværksætterhus og en mentor fra Helsingør kommune i begyndelsen hjalp over de første svære skridt.
- Som iværksætter er der virkelig mange ting, der skal tages højde for og falde på plads. Det gælder ikke mindst produktions-køkkenet, som skal godkendes af Fødevarestyrelsen. Men med stor hjælp fra Kanar, der er mine børns far, og som har været med i skabelses-processen lige fra dag et, kunne jeg i fjor begynde at producere mine Raw treats.
- Det skete i et lånt køkken i den italienske isbar Artisticos i Espergærde, hvor jeg bor. Men 1. januar i år flyttede mit lille firma adresse til det nuværende, lejede kælderkøkken i Stengade i Helsingør, hvor to af ugens dage er sat af udelukkende til produktion, siger Mette Ingrisch, der afsætter sine produkter til en halv snes cafeer og gennem en webshop.
- Men konkurrencen er stor. Og da jeg ikke går på kompromis med råvarerne, har jeg svært ved at konkurrere på prisen. Til gengæld sætter jeg altså en ære i kun at levere … om end lidt eksklusive … friske og helt uforarbejdede produkter, understreger Mette Ingrisch, der ikke har store drømme om at tjene en masse penge eller arbejde 70 timer om ugen og blive et stresset menneske, der aldrig ser sine børn.
- Nej, slet ikke. Det vigtigste for mig er at hjælpe mine to børn på fire og et år godt på vej og samtidig have et rart og spændende liv. Og det har vi altså, lyder det med et tilfreds smil.
Audiensen hos en dynamisk iværksætter i et beskedent kælderkøkken i Helsingør var forbi. Men med et par lækre Raw treats i lommen var returen til isnende minusgrader og en hård og bidende vind nu til at have med at gøre. De kuglerunde lækkerier både smagte og lunede.
 

» - Som iværksætter er der virkelig mange ting,
der skal tages højde for og falde på plads«
Mette Ingrisch
 
 
Iværksætter
En iværksætter er en person, der sætter nye initiativer i gang. Ofte bruges betegnelsen om folk, der starter virksomheder, som skaber nye produkter eller medvirker til en væsentlig, årlig tilvækst.
Iværksættere er tit omtalt politisk, da iværksætteri skaber forretningsmæssig fornyelse og i reglen også flere arbejdspladser. Dermed giver iværksættere på længere sigt positive bidrag til samfundet.