3S er blevet forhandlere af Envirolac, et fedttilskud, som de fremhæver flere fordele ved.
»Udfordringen var at finde noget, som i det mindste kunne opretholde ydelsen hos køerne, hvis ikke overstige det, som der bliver opnået med palmefedttilskud, men med et reduceret klimaaftryk«.
Sådan lyder det om baggrunden for at udvikle Envirolac, der produceres af det engelske selskab UFAC. I Danmark forhandles produktet af 3S, der viste produktet frem til de danske mælkeproducenter i forbindelse med Agromek i Herning forleden.
- Det er jo et helt nyt fedtprodukt, der er kommet til landet, siger Erik Løvfelt Jørgensen, market manager hos 3S, og forklarer, at Envirolac er lavet af fordøjelige vegetabilske olier, som er indkapslet i fibre og glycerin.
Belaster ikke vommen
Det giver ifølge Erik Løvfelt Jørgensen en stor fordel.
- Vegetabilske olier belaster ikke vommen, så med den nye lovgivning kan vi nemt fodre op til 48 gram fedtsyrer pr. kg tørstof, som man skal. Det kan vi ikke med de andre fedttyper, understreger han og peger på, at alternativet er Bovaer.
- Men med »vores« fedt, er vi fri for at bruge kemi i køerne. Vi ser et kæmpe potentiale i, at vi har et sundt produkt til køerne, understreger Erik Løvfelt Jørgensen og fortsætter:
- Det er også et produkt, der giver et bedre produkt – altså en højere kvalitet af mælk, da den er beriget med fiskeolie med en masse omega-3 fedtsyrer i, som er med til at fremme blandt andet reproduktionen.
Hvis det bliver aktuelt, at goldkøerne også skal have fedt, er Envirolac derfor ifølge Erik Løvfelt Jørgensen også oplagt.
Mere mælk og højere protein
UFAC har lavet adskillige forsøg med Envirolac, ligesom de engelske Arla-landmænd har kørt med produktet i flere år.
- Så det er ikke nyt for Arla, siger Erik Løvfelt Jørgensen og tilføjer:
- Vi var lidt nervøse, lige da vi hørte, at der blev tilsat fiskeolie. »Må vi bruge det til drøvtyggere?« Men det må vi godt, for det er ikke kød- og benmel, hvor der er protein i. Så det var en vigtig pointe.
De engelske forsøg viser, at køerne fodret med Envirolac opnår en højere mælkeydelse og en højere proteinprocent i mælken.
- Vi går ikke ud og sælger på, at det giver en høj fedtprocent, som vi gør med bergafedt, men det er heller ikke det, vi går efter. Vi går efter en højere ydelse og længere holdbarhed på køerne, slår han fast.