Gode råd til køernes fodring i varmen
Køer med varmestress yder 15-40 procent mindre mælk. Det skyldes især, at de æder mindre. Derfor bør man tilpasse fodringen i varme perioder.
Køernes fodring bør tilpasses i varme perioder. Foto: Christian Carus
Mens DMI lover helt op mod 32 graders varme de kommende dage, kan de første tegn på varmestress hos køerne i stalden allerede ses ved en temperatur på 20 grader og 90 procents luftfugtighed.
En af de effekter, som varmestress har på malkekøer, er en nedgang i foderoptagelsen med 10-30 procent. Og den nedsatte ædelyst bevirker ofte en reduktion i mælkeydelsen på 15-40 procent, skriver Seges.
Årsagen til faldet i foderoptagelsen er, at koen øger blodgennemstrømningen i hudoverfladen, for at kunne svede mere. Samtidig nedsættes blodgennemstrømningen til vommen, hvorved foderet omsættes langsommere og dermed falder foderoptagelsen. Samtidig øger køerne deres åndedrætsfrekvens, savler mere og hvis køerne samtidig kan sortere i foderrationen, øges risikoen for vomacidose hos varmestressede køer.
Koens egen varmeproduktion er et resultat af den samlede fordøjelse og omsætningen af foder og næringsstoffer. Det er også grunden til, at højtydende køer er mere udsatte for at få varmestress end lavere producerende køer. De højtydende genererer nemlig selv mere varme på grund af den højere foderoptagelse, der hører med til en højere mælkeproduktion.