Medlemmer af Viking Danmark var forleden på besøg i det store staldanlæg på Gelstedgaard. Foruden rundvisning var der også indlagt to faglige indslag på fodergangen.
KVÆGBRUG Ligesom alle vi andre, håber kvægbrugerne også snart på normale tilstande, hvor det igen bliver muligt at møde kolleger, både for at udveksle erfaringer og hente viden til det daglige hjemme i bedriften.
Lige før den seneste yderligere skærpelse af corona-restriktionerne havde de fynske kvægfolk dog denne chance ved to medlemsmøder, som Viking Danmark havde inviteret til hos henholdsvis Line og Ole Nielsen, Lundegaard i Frørup, om tirsdagen og torsdag på Gelstedgaard hos Jakob Bonne Eriksen.
- Ikke mindst på det sociale felt savner kvægbrugerne at kunne mødes, her hvor der hverken har været dyrskuer, åbne huse i stalde eller kvægfaglige møder. Derfor valgte vi i år har arrangere disse lokale møder efter nogle års pause, hvor vi besøger en kollega og samtidig får fagligt input med hjem, nævnte Søren Kjær Johannesen, Viking Danmark, ved afrundingen af mødet i Gelsted.
Klovpleje halter
Begge steder, hvor der var tæt ved de 50 tilladte deltagere, blev de tæt ved 50 tilladte deltagere opdelt i tre grupper, som henholdsvis på skift fik en rundvisning af ejeren, samt et indlæg om SenseHub og Heatime udstyret til brunst og aktivitetsmåling i besætning, samt et indlæg om klovpleje.
- Generelt halter det med klovpleje i mange besætninger. Det er et problem, både i forhold til dyrevelfærd og kvægbrugernes økonomi, konstaterer dyrlæge Kurt Bach.
Han er netop blevet ansat hos Viking Danmark som den første dyrlæge, der skal være med til at øge fokus på køernes klove og forebyggelse af klovlidelser.
Mere for gylle end dyr
I sit indlæg i de to fynske bedrifter pointerede han, at alle kvægbrugere bør være mere obs på netop klovplejen. Sagen er nemlig, at køer med klovlidelser æder mindre, malker mindre, har en dårligere reproduktion og slagtes derfor tidligere.
- Derfor har det både et økonomisk og dyrevelfærdsmæssigt aspekt, påpeger Viking-dyrlægen, og nævner, at klovpleje ofte er underprioriteret, fordi mange besætningsejere har vanskeligt ved at håndtere problemet.
Og at mange stalde og gulve mere er bygget for gylle end for køernes velvære, som han udtrykte det i sit indlæg.
- Ren beton er ikke ideelt. Vi ser også asfalt i flere stalde. Det er et meget aggressivt gulv, hvor køerne står fast. Men hurtige bevægelser kan betyde, at hulvæggen mellem klovene beskadiges.
Gode klov-råd
Kurt Bach har derfor disse råd til besætningsejerne. For det første kan der være en strategi for klovbeskæringen af køerne, hvad enten man har 100 eller 500 køer.
- Køerne bør klovbeskæres to-tre måneder før kælvningen og igen to-tre måneder efter kælvningen. Derfor mindst to gange årligt, og afhængigt af gulvtypen i stalden, og om køerne er på græs om sommeren.
Dernæst opfordrer Kurt Bach til, at man får udarbejdet registreringer af køerne ved klovbeskæringerne for at have et overblik over problemerne.
Endvidere råder han til, at man altid bruger en eksamineret klovbeskærer til arbejdet, eller selv går på kursus for at få den rette undervisning, hvis man selv foretager klovbeskæring.
- Men, understreger dyrlægen, generelt gælder det om altid have en rolig omgang med sine dyr, så de ikke skader deres klove. De skal have gode sengebåse at ligge i, og returarealer ved malkeområdet med et godt underlag, eventuelt med gummibelægning. Endelig skal gulvet være fri for ujævnheder som bolte eller andet, som stikker op, og derfor kan skade køerne.
Er køerne på græs er det hans råd altid at sikre en god drivgang uden for mange sten, og hvor regnvandet kan løbe væk.
Vandsenge
På Gelstedgaard glædede Kurt Bach sig over forholdene for køerne. De kan lægge sig i vandsenge, og ved fodertruget er der en repos med gulvbelægning.
- Vi installerede vandsengene i liggeområdet for halvandet år siden, og det har været helt perfekt. Der er 29 liter i hver seng, der ligger ovenpå et fire centimeter skumlag. Derfor er det et rigtig godt underlag for køerne at ligge på, pointerede ejeren Jakob Bonne Eriksen overfor gæsterne, da han viste rundt i staldanlægget med i alt 300 jerseykøer.
Derudover har nykælverne et område med dybstrøelse. Det samme har kvierne i den gamle stald, hvor de dog også opholder sig sammen med goldkøerne i periode i sengebåse for at vænne sig til den store stald, efter de har kælvet.