Debat: Igen-igen miljøhykleri fra Danmarks Naturfredningsforening

Dette er et svar til Emil Nielsen, der er pressechef for DN.

Knud Jeppesen

Af Knud Jeppesen, landmand, Tørringvej 30, Sandvad, 7300 Jelling

Så skulle Emil Nielsen og Danmarks Naturfredningsforening (DN) lige endnu en gang ud med riven over for landbruget.

I et læserbrev i Avisen Danmark mener DN, det er helt galt med gylleulykker fra landbruget. Men for en gangs skyld er DN opmærksom på en kommune, der har udstedt et »badeforbud«. Så når der een gang er udstedt et badeforbud grundet skybrud, hvor der er ledt »regnfortyndet« gylle ud til en badestrand, ja så skriver DN læserbrev.

Selvfølgelig er det et problem, når der sker gylleudslip, så der utilsigtet kommer gylle i vandmiljøet, men der er ingen, der er mere ulykkelige, end de personer der er involveret i disse uheld/ulykker, og de gør alle en stor indsats for at mindske ulykken, som tillige kan have store økonomiske omkostninger.

Men når der er overløb ca. 100.000 gange om året med »menneske-gylle«, og mange af dem rundt ved de mange badestrande sommeren igennem, så sker der intet.

Hvor er DN?

Bare i Vejle fjord har der været over 50 »badeforbud« grundet urenset spildevand i 2024 – indtil nu – Ja, selv den dag fjorden blev »begravet«. Hvor er DN her?

De fleste overløb har kommunerne ikke givet tilladelse til - altså er de direkte ulovlige og burde politianmeldes. Hvor er DN her?

Hvorfor betales der kun afgift, af det spildevand der renses, men alt det der lukkes uden om, er gratis. Jo mere lort forsyningerne lukker uden om og direkte i fjorden, jo flere penge tjener de. Hvor er DN her?

Når forsyningerne lukker urenset spildevand ud og strande »lukkes« sættes der bare et skilt op med »badeforbud«.

På de strande hvor det sker tit, har man ligefrem elektroniske lamper, der tænder »automatisk«, når det har regnet. Mange kommuner havde i 2023 dobbelt så stor udledning af urenset spildevand som året før - ingen medieomtale - ingen konsekvenser. Hvor er DN her?

Totalt ligeglade

»Men kæmpe konsekvens for vandmiljøet, fiskene og de lokale badegæster. På den måde et rammende eksempel«, som DN skriver, når en landmand har været uheldig.

Men når de fleste kommuner lukker masser af urenset spildevand i hovedet på de samme fisk og badegæster, ja så er DN totalt ligeglade. Men DN´s hensigt med endnu engang at udskamme landbruget er nok mere for at erhverve sig nogle flere medlemmer end at bekymre sig for miljøet.

Det lyder meget hyklerisk, at man vil kræve flere gylletanke, skærpet krav, kontrol og straffe til landbruget grundet få gylleulykker, samtidigt med at DN er ligeglade med, at kommunerne straffrit kan overtræde gældende krav og regler og forsat tilsvine miljøet dagligt.

Så køb et medlemskort i DN og støt op om mere urenset spildevand i havet – det tjener deres by-medlemmer nemlig penge på.

Dette er et debatindlæg, som vi har valgt at offentliggøre på vores hjemmeside og/eller i et eller flere af vores printmedier. Indlægget er udelukkende et udtryk for skribentens egne holdninger.

Læs også