Spildevandsforsyningsselskaber vil fremover blive pålagt at indberette oplysninger om renseanlæg og regnbetingede udledninger. Miljøstyrelsen vil styrke overvågningen af miljøpåvirkningen fra spildevand.
Miljøstyrelsen ændrer praksis og vil fremover anmode visse spildevandsforsyningsselskaber om at indberette detaljerede oplysninger om renseanlæg og regnbetingede udledninger til den offentlige database Puls. Det omfatter både udledninger fra separate regnvandsudløb, regnbetingede udløb fra fælleskloak og bypass på renseanlæg.
Ifølge Miljøstyrelsen er de nye krav nødvendige for at kunne overvåge, hvordan udledninger påvirker miljøet. Kommunerne er allerede forpligtet til at registrere data i Puls, men de nye anmodninger retter sig mod spildevandsforsyningsselskaber, der kan få påbud om at indberette oplysninger som vandmængder og niveauer af forurenende stoffer. Det fremgår af Miljøstyrelsens hjemmeside.
Hjemmel i lovgivning
Anmodningerne udsendes med hjemmel i miljøbeskyttelseslovens § 72, der pålægger virksomheder, som kan forårsage forurening, at give relevante oplysninger til myndighederne. Spildevandsforsyningsselskaber vil samtidig skulle indtaste data i Puls, som beskrevet i spildevandsbekendtgørelsens § 61.
Miljøstyrelsen vil årligt vurdere, hvilke selskaber der skal indberette data. Styrelsen fører årligt et fysisk tilsyn med cirka 80-90 af landets 498 renseanlæg og med mere end 100 regnbetingede udledninger, herunder overløb. Hertil kommer et administrativt tilsyn af indberetninger.
Fokus på miljøbeskyttelse
Når præcise data fra renseanlæg og regnbetingede udledninger indberettes til Puls, kan Miljøstyrelsen på bedst muligt vis overvåge miljøpåvirkningen fra disse udledninger, fremhæver styrelsen selv om baggrunden for tiltaget.
Miljøstyrelsen igangsætter en række tiltag for at følge op på kritik fra Rigsrevisionen om tilsyn med spildevand
I oktober 2024 uddelte Rigsrevisionen i en beretning til Folketingets statsrevisorer kras kritik af Miljøstyrelsens tilsyn med udledning af spildevand i perioden 2016-2022, herunder at styrelsen har manglet overblik over, hvem der udleder spildevand, og hvor meget der udledes. Konsekvensen er, at »vandmiljøet, jorden og grundvandet kan være belastet unødigt.«
Miljøstyrelsen tog kritikken til efterretning og lovede at følge op på den med en række tiltag, der skal understøtte et mere effektivt spildevandstilsyn.